Bojan Bogdanović: 'Nikada mi nije bilo teže, ali ipak vjerujem da ću uspjeti u NBA-u

Bojan Bogdanović
Odmah petorka, odmah velika očekivanja i puno lijepih riječi. Dok su ga američki komentatori hvalili da ima sjajan košarkaški IQ, Brooklyn Netsi polako su ulazili u sezonu koja je malo koga od navijača mogla napuniti nadom. Uglavnom, momčad nakrcana milijunima i iskustvom, bez previše gladnih dokazivanja nije nudila ništa dobro na parketu.

Bogdanović je startao u prvih 19 utakmica u sezoni, pri tome je dva puta (Miami, Orlando) stavio 22 poena, imao je jedno vrijeme prosjek oko 11 poena po utakmici, a u rangiranju najboljih rookieja sezone držao je mjesto u tri najbolja, iza Jabarija Parkera (u međuvremenu se ozlijedio) i Andrewa Wigginsa.

Onda je Lionel Hollins shvatio da momčad treba razdrmati, a klupa je postala stvarnost ne samo za Bogdanovića, već i za nedodirljive startere, poput Derona Willimasa ili Brooka Lopeza. Od gotovo 30 minuta u prosjeku, koliko je imao po utakmici dok je počinjao u najboljoj petorci, Bogdanovićeva minutaža nije se prepolovila, već je danas otprilike manja dvije trećine. Recimo, u pobjedi Netsa nad Sacramentom u noći s ponedjeljka na utorak Bogdanović je na parketu bio samo u drugoj četvrtini i to tek nešto više od šest minuta.

Lionel Hollins od Bogdanovića traži da ne bude statičan na parketu, on je zamislio da će Bogdanović biti mnogo agresivniji kad ulazi s klupe. No, to mu u NBA ligi - a stavio je jednom čak 14 poena za 13 minuta - neće popraviti status. A trenutačni je status igrača koji ulazi s klupe i koji mijenja Sergeja Karaševa na poziciji beka-šutera.

Hollins je u posljednje vrijeme rotaciju zatvorio na deset ljudi. Na playu mu počinje Jerrett Jack, mijenja ga Deron Williams, na "dvojci" je Sergej Karašev, kojega mijenja Bojan Bogdanović, na "trojci" Joea Johnsona mijenja Alan Anderson, na "četvorci" Kevina Garnetta Mirza Teletović, a na "petici" Masona Plumleeja Brook Lopez.

- Promijenile su se stvari od početka sezone, prije svega u mojoj minutaži, sada je imam osjetno manje. Ne znam ni sam što bih rekao o tome kako se trenutačno osjećam. Svatko tko ima nekakve ambicije, ne voli kad ne igra, tako je to i u mojem slučaju.

Jeste li razgovarali s trenerom Lionelom Hollinsom prije negoli vas je premjestio na klupu?

- Iskreno, nisam. On je donio takvu odluku i to je tako.

Vjerojatno ste o svom sadašnjem statusu razgovarali s Mirzom Teletovićem, vašim suigračem, koji se u posljednje tri sezone navikao na takav status. Kakav vam je savjet dao?

- Mirzin savjet je da ostanem miran i čekam svoju priliku. On je prolazio kroz ovakve situacije dosta puta, pogotovo u prvoj sezoni. Kaže da je to put koji treba proći svatko tko stiže. Ali, kažem, ne znam što reći, teško se nosim s tim.

To se i čuje iz vašeg glasa. Posebno iz razloga što niste navikli na ovu ulogu otkako se zakoračili u svijet velike košarke.

- Malo mi je čudno ne igrati i ulaziti u igru u vrijeme utakmice kad se malo toga odlučuje na parketu. No, to je trenutačno tako i na meni je jedino da se pokušam opet nametnuti, domoći petorke i što je važnije, minutaže koju sam imao na početku sezone.

Ostavili ste iza sebe trećinu prve NBA sezone. Kad sada odvrtite film, kako vam izgleda cijela liga i koliko ste vi, kad ostanete sami sa sobom, zadovoljni onim što ste odigrali u prvih 30 utakmica?

- Nisam zadovoljan i ne mogu biti zadovoljan onim što sam do sada odigrao. Mislim da nisam pokazao ni približno što mogu i kakav sam igrač.

Američki novinari koji prate Netse često su, pišući o vama, spominjali da vam nedostaje agresivnosti u igri, da igrate prestatično, a to su zamjerke koje je i Hollins provlačio kroz svoje izjave. To vam je i u direktnom razgovoru zamjerao, ili niste o tome razgovarali?

- Govorio mi je da trebam biti agresivniji. Međutim, ja opet dolazim do svojih šutova, čak i sada kada igram manje, šutnem pet-šest lopti. Iako, moram reći da ne čitam što se ovdje piše.

Kad biste morali razlučiti što vam je bilo najteže u ova tri mjeseca, igrački gledano, što bi to bilo? Utakmica s Cavsima kad ste morali čuvati LeBrona Jamesa u nekoliko akcija?

- Ma, najteže mi je ovo sada kad sjedim na klupi. Igrati ili čuvati bilo koga nije mi ni približno teško kao ovo sada. Biti na klupi dok drugi igraju mi najteže pada.

Može li vas ova situacija dodatno destabilizirati, ili ćete u svemu pronaći dodatni motiv?

- Kad sam dolazio u NBA, mislio sam da neću previše igrati u uvodnoj sezoni jer to je neko nepisano pravilo za igrače koji dolaze iz Europe. Stigao sam se ovdje dokazati i mislim da sam to u stanju. Siguran sam da ću opet igrati u velikoj minutaži i tu pokazati kakav sam igrač. Po meni, ja to ovdje još nisam dokazao.

Jutarnji list