Bogat raspored u sportskoj 2019.?

Luka Modrić, čestitka, božićna čestitka, sportski susreti, sportska godina

Hrvati će 2018. godinu pamtiti kao jednu od najvećih u povijesti našeg sporta. Bilo je još povijesnih godina, ali ova je ipak iznad svih. Finale Svjetskog prvenstva u nogometu ipak joj daje veću težinu nego svima prije nje.

A što dolazi iza sportom bogate 2018.? I godina ispred nas bit će prepuna događaja. Nema odmora od sporta jer ludnica kreće već sljedećeg vikenda na Sljemenu. Slalomašice i slalomaši spuštaju se za bodove u Svjetskom kupu u subotu i nedjelju, a posebno će biti zanimljivo pratiti mladog hrvatskog skijaša Istoka Rodeša koji je bio sedmi na posljednjem slalomu u Madonni di Campiglio.

Bogati siječanj
Tenisači tradicionalno otvaraju Grand Slam sezonu u Melbourneu. Već 14. siječnja kreće Australian Open, a nadamo se kako će naši tenisači krenuti u sezonu onako kako su je završili. Vidjet ćemo i može li itko u 2019. zaprijetiti najboljem tenisaču svijeta Novaku Đokoviću.

Drugog vikenda u godini selimo u Njemačku gdje naši rukometaši igraju na Svjetskom prvenstvu. Kauboji otvaraju u petak, 11. siječnja s Islandom, a u skupini su još Španjolska, Japan, Makedonija i Bahrein. Nakon toga se stvara nova skupina u kojoj bi protivnici Hrvatskoj moglo biti Francuzi, domaćini Nijemci, Rusi ili Srbi. Dvije najbolje momčadi idu u polufinale.

Nikad luđa veljača
Nakon rukometnog siječnja slijedi nikad bogatija veljača. Na GOL.hr-u i Novoj TV moći ćete pratiti nekoliko borilačkih spektakala. U UFC-u se očekuje povratak bivšeg prvaka Caina Velasqueza (18.2.), a tog vikenda na rasporedu je i dugo očekivani revanš između Cro Copa i Royja Nelsona u Bellatoru (17.2.).

Nakon gotovo pola stoljeća zagrebački Dinamo uspio je stati na kraj prokletstvu plasmanom u nokaut fazu Europske lige. Na Valentinovo će mnogi navijači zagrebačkog kluba razočarati svoje bolje polovice i izabrati utakmicu. Dinamo prvo gostuje u Plzenu kod Viktorije, a 21. veljače igraju uzvrat na Maksimiru.

Spektakl nas očekuje i u Ligi prvaka. Ždrijeb osmine finala donio je neke zvučne parove, a najzanimljivije bi trebalo biti u Liverpoolu gdje gostuje Bayern te u Madridu gdje Atletico dočekuje Juventus.

Košarkaška reprezentacija ima minimalne šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo, ali bit ćemo uz njih u borbi za čudo. Nažalost, ne ovise više sami o sebi te moraju pobijediti u obje utakmice 22. i 25. veljače protiv Poljske i Mađarske i nadati se porazu Poljaka u zadnjem kolu protiv Nizozemske. No i ta pobjeda protiv Poljske mora biti s većom koš-razlikom nego što smo izgubili u prvoj utakmici (šest razlike).
Povratak Vatrenih u ožujku
Ožujak nam donosi početak kvalifikacija za Europsko nogometno prvenstvo uz izravne prijenose svih utakmica na Novoj TV i GOL.hr-u. Svjetski doprvak Hrvatska 21. ožujka na Maksimiru dočekuje Azerbajdžan, a tri dana kasnije Vatreni gostuju u Mađarskoj.

Već tradicionalno, na stazi Albert Park u Melbourneu, Velikom nagradom Australije započet će nova sezona Formule 1. Ta utrka, koja će se voziti 17. ožujka, ujedno će značiti i novi početak jurnjave za Lewisom Hamiltonom i Mercedesom koji su u zadnje dvije sezone premoćno osvajali i vozački i konstruktorski naslov.

Reprezentativni lipanj
U lipnju nas čeka Final Four Lige nacije. Domaćin je Portugal, a u polufinalu igra protiv Švicarske. Drugog finalista dobit ćemo nakon susreta Nizozemske i Engleske. Finale je 9. lipnja.

Istog mjeseca naša mlada reprezentacija igra na U-21 Euru u Italiji, prvi put nakon 2004. godine. Naši mladi nogometaši otvaraju s Rumunjima 18. lipnja, a potom slijede teški okršaji s Francuskom i Engleskom.

Svjetska prvenstva u košarci, vaterpolu i atletici
U srpnju hrvatska vaterpolska reprezentacija brani naslov svjetskih prvaka. Od 12. do 28. srpnja u korejskom Gwangjuu održava se Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima.

Posljednjeg dana kolovoza u Kini kreće Svjetsko prvenstvo u košarci. Vjerojatno bez Hrvatske, ali bit će itekako zanimljivo vidjeti NBA zvijezde iz SAD-a, Francuske, Kanade, Australije, Španjolske, Srbije i ostalih zemalja koje će doći s najjačim postavama.

Svjetsko prvenstvo u atletici održat će se u Dohi, a zbog velikih je vrućina pomaknuto na drugu polovicu rujna. Sandra Perković opet napada zlato na koje se predodredila posljednje desetljeće. Brani naslov iz Londona, a još jedno zlato bilo bi joj treće na SP-ima.

Hrvati brane naslov u tenisu
Tenisači će godinu završiti novim natjecanjem koje je nasljednik Davis Cupa. Hrvati su svjetski prvaci, a 18. studenog branit će naslov na Svjetskom teniskom kupu koji će u tjedan dana okupiti najbolje teniske reprezentacije svijeta.

U studenom se završavaju kvalifikacije za nogometni Euro i nadamo se da ćemo svi zajedno čekati ždrijeb u prosincu.

Bit će tu još pregršt sportskih događaja, pratite ih na HERCEGOVINA.info kao i svih ovih godina.