VIDEO  SPAŠAVATELJI IZ BIH "Ako spasimo jedan život, to bi nam značilo puno”

Spašavatelji iz BiH u Turskoj
Screenshot

Više od 140 spašavatelja iz Bosne i Hercegovine je trenutno u Turskoj, kako bi pomogli stanovništvu, nakon razornog zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju. Sve aktivnosti koje provode naši timovi koordiniraju turske spasilačke službe.

Jedna od ekipa bh. spašavatelja je u Kahramanmarasu. Željko Janković, bivši specijalac i glavni inspektor za zaštitu i spašavanje Civilne zaštite RS-a, za Dnevnik 2  Federalne TV je kazao kako je u tom gradu 30-ak članova tima, te kako su danas pokušavali otkriti preživjele, u čemu im pomaže i službeni pas: “Tražeći njih, našli smo jednu obitelj, na jednom mjestu pet stradalih, i jednu stradalu baku”.

Janković je dodao kako njihov službeni pas dobar radi posao i da pokazuje gdje ima nekoga: “Je li taj netko živ ili mrtav – ne znamo”.

“Kahramanmaras je dobro stradao. Mala je vjerojatnoća da ima puno preživjelih. Ovdje je ploča na ploči. Ovdje su srušene čitave zgrade. Potkrovlje zgrade od sedam katova je na dva metra od zemlje”, govori Janković.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

On je istaknuo kako rade s turskim AFAD-om, a da surađuju i s građanima: “Ja nikad ništa strašnije nisam vidio. Narod to podnosi hrabro, stoički. Okupljeni su oko tih objekata, slušaju kad im se kaže da se udalje. Obitelji stradalih čekaju mirno”.

Janković ističe kako je bitno naći preživjele: “Makar bili tu sto dana, ako spasimo jedan život, to bi nam značilo puno”.

Nade uvijek ima, poručuje Janković – jer kad prilaze, oni traže preživjele, a ne mrtve.