SOLARNI PANELI NA KROVU Mostarski shopping centar proizvodit će struju

Plaza Mostar
Akta.ba

Kompanija Euro Solar, članica HIFA OIL-a, uspješno se na tržištu nametnula kao kvalitetan i pouzdan partner za izgradnju fotonaponskih elektrana te je ovoj kompaniji dano povjerenje izgradnje fotonaponske elektrane na krovu shopping centra "Plaza" u Mostaru, piše Akta.

Shopping centar "Plaza" prostire se na ukupnoj površini od 14.000 kvadratnih metara, a nalazi se na lokaciji Bišće polje u Mostaru. Radi se o suvremenom retail parku koji će od sada služiti i za proizvodnju električne energije.

"Savršena lokacija te vremenski uvjeti koji nam idu na ruku jednostavno su tražili izgradnju jedne ovakve suvremene fotonaponske elektrane. Potencijali koje imamo su veliki i zahvaljujući kompaniji Euro Solar koja je sve završila u kratkom roku spremni smo iskoristiti i tu priliku. Solarna energija više nije nepoznanica ni u našoj zemlji i drago nam je da su na tržištu partneri poput Euro Solara koji mogu odgovoriti svim zahtjevima i pohvaliti se kvalitetom izgradnje", poručili su investitori u ovaj projekt.

Fotonaponska elektrana postavljena na krovu objekta shopping centra Plaza sastoji se od 1868 solarnih panela brenda Longi nominalne snage 535 W te 16 invertera brenda Huawei od 60 KW. Služit će prvenstveno za prodaju proizvedene električne energije.

Potencijali solarne energije u našoj zemlji tek se naziru i broj subjekata koji kreću u ovu investiciju raste sve više. Budućnost od nas zahtjeva racionalnije korištenje energetskih izvora, energetsku efikasnost, okretanje obnovljivim izvorima radi očuvanja životne sredine.