Solak naručio respiratore, Hodžić isporučio ventilatore!?

Solak naručio respiratore, Hodžić isporučio ventilatore!?
Hayat

Afera "Respiratori" iz sata u sat dobiva novu dimenziju.

Naime, tvrtka "Srebrena malina" dobila je ugovor od Federalne uprave civilne zaštite da nabavi sto respiratora za potrebe zdravstvenih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine, za što joj je plaćeno 10,5 milijuna maraka.

Vlasnik "Srebrene maline" je TV voditelj Fikret Hodžić.

Poznanstva s kineskim partnerima

U ugovoru koji je potpisan navodi se nabavka deset respiratora marke HC VE003. Međutim, u Sarajevo je Hodžić, koji se poziva na poznanstva s kineskim partnerima, dovezao iz Pekinga ventilatore. To je očito s fotografija sa Sarajevskog aerodroma.

Da stvar bude indikativnija, radi se o ventilatorima marke ACM812A, što je vidljivo na kutijama ambalaže.

Nejasno je i kako je nekoliko dana kasnije, nakon potpisanog ugovora, Solak potpisao izjavu o nabavci aparata tipa ACM812A.

Izvori Avaza iz Vlade FBiH tvrde da nikome više nije jasno tko je koga ovdje prevario, ali da je očito da se mora jasno utvrditi koja je tvrtka isporučila opremu i po čijem nalogu, tko im je i kada uplatio novac, s kojeg računa i ko je stvarni nalogodavac ovog posla.

Naglašeno je da je roba stigla iz Pekinga, a isporučitelj je tvrtka iz Šangaja.

Nabavka opreme

S druge strane, nejasne su tvrdnje premijera Fadila Novalića da nije znao za odluku jer, kako nam je rečeno, postoji jasna suglasnost Vlade FBiH prema Civilnoj zaštiti o nabavci opreme u vrijeme pandemije koronavirusa.

To se navodi čak i u ugovoru koji je potpisan s Hodžićem.