Snijeg pada na Triglavu, na istoku Balkana do 41°C!

pasije-vrucine-u-hercegovini
Te razlike su se osjetile u Hrvatskoj, pa i na samom Jadranu.

Najhladniji dio Hrvatske tijekom nedjelje bila je sjeverozapadna Hrvatska, osobito Zagorje i Međimurje gdje niti najviše dnevne temperature zraka na nekim lokacijama nisu prelazile 20°C. Ljudi su čak "potegli" za toplijom odjećom i dugim rukavima. S druge strane, u Dalmaciji su vladale prave ljetne žege s temperaturama do 37°C. Sjeverni Jadran je bio do deset stupnjeva svježiji od Dalmacije.

Još veće razlike vladale su od Slovenije do Makedonije. Dok su u Sloveniji temperature zraka bile jesenske, od 8°C u naseljenom dijelu Alpa do 19°C uz granicu s Hrvatskom, u isto vrijeme su temperatura zraka u Srbiji, Kosovu i Makedoniji dosegle, pa čak ponegdje i prešle 40°C! Temperatura zraka u Paračinu dosegla je 41,2°C, što je prva službena temperatura izraka iznad 40°C u Srbiji nakon ljeta 2007.
Sukob zračnih masa

Ovako velike temperaturne razlike na relativnom malom prostoru rezultat su "sukoba" dviju zračnih masa vrlo različitih svojstava. Dok je do Slovenije i zapada Hrvatske došao svjež i nestabilan atlantski zrak, istok Balkana je imao izrazito toplu zračnu masu koja se protezala sa sjevera Afrike sve do Rumunjske.

Zanimljivost dana svakako dolazi s Triglava, točnije meteorološke postaje na planinarskom domu Kredarica, gdje je tijekom nedjelje padao i pao snijeg. Najhladnije je bilo sredinom dana kada se temperatura uz snježne oborine spustila na 1°C.

Dalmacijanews