FOTO/VIDEO  Snažan potres jutros pogodio Zagreb

potres, Zagreb, zemljotres, potres, Zagreb, djevojčica
Čitatelj

Snažan potres rano jutros u 6:23 pogodio je Zagreb.

Kako javlja Europski mediteranski seizmiološki centar, potres je bio jačine 5,3 stupnjeva prema Richteru. Epicentar potresa bio je 7 kilometara sjeverno od Zagreba, 4 od Kašine.

U 7,01 sati osjetio se novi potres magnitude 5,0 stupnjeva prema Richteru s epicentrom 10 kilometara sjeverno od Zagreba.

Treći potres jakosti 3,7 stupnjeva prema Richteru osjetio se ujutro u 7,41 sati.

14:40

Počele brze kontrole zgrada u centru Zagreba.

Sadržaj se učitava...

13:50

Grad Zagreb je uveo besplatnu telefonsku liniju 0800 8805 za građane izravno pogođene današnjim potresom.

13:20

"Plin morate zatvoriti ako osjetite miris ili vidite vidljiva oštećenja na cijevima ili dimnjacima", poručili su građanima iz Gradske plinare.

13:05

Svi studenti iz Studentskog domu Cvjetno naselje moraju se preseliti u Studentski dom Stjepan Radić. Studentski dom se prenamjenjuje za građane grada Zagreba koji večeras zbog potresa nemaju krov nad glavom.

12:15

Ekipe Crvenoga križa krenule su prema užem i širem centru Zagreba kako bi građanima podijelili deke.

Sadržaj se učitava...

12:06

Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba organizirao je obroke za sve građane koji se zbog potresa ne mogu vratiti u svoje domove.

11:23

U Gornjem gradu u Zagrebu je oštećena zgrada Hrvatskog sabora. Urušio se dio krova, oštećeni su dimnjaci te su isključeni struja, voda i plin.

10:22

Novorođenčad iz Klinike za porodništvo u Petrovoj ulici premještena u grijani šator u KB-u Dubrava, koji je pripremljen za oboljele od koronavirusa, izjavio je Hini pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoj Novak.

10:16

"Jedna bolesnica teže ozlijeđena tijekom potresa. Ima otvorenu krajnju cerebralnu ozlijedu te će biti upućena na intezivno zbrinjavanje koje uključuje neurokiruršku operaciju", priopćio je Vili Beroš, hrvatski ministar zdravstva.

10:15

Hrvatska vojska angažirana na raščišćavanju ruševina sa ulica Zagreba.

10:11

"Situacija u okviru ustanova i zdrastvenog segmenta je relativno zadovoljavajuća. Konzultirali smo i struku. Prioritetno je sada sagledati sa građevinskog aspekta stabilnost konstrukcija. Usaglašen je stav svih ravnatelja zagrebačkih zdrastvenih ustanova da u one zgrade koje su stabilne treba postepeno vraćati pacijente da im se omogući adekvatna zdrastvena zaštita", rekao je Vili Beroš, ministar zdrastva u Hrvatskoj.

09:59

U Zagrebu ovako jak potres je zabilježen prije 140 godina, rekao je Andrej Plenković, te pozvao građane koji su ispred svojih zgrada da drže razmak i ostanu mirni.

9:54

"Građanke i građani, znamo da se bojite, osjećate strah i nelagodu. Usprkos snažnim emocijama i strahu koji se pojavio, pozivamo vas da i u ovim izvanrednim uvjetima, držite potreban razmak", poručili su iz Stožera.

09:52

"Valja voditi računa da postojeće zgrade u centru grada koje su oštećene su opasne i tijekom naknadnih potresa koji će se vjerojatno događati treba na to paziti, ne boravite kraj zgrada koje se mogu urušiti. Građevinska struka brzo će reći u kojim se zgradama može ostati, a koje se moraju evakuirati", rekao je Krešimir Kuk iz Seizmološkog zavoda.

9:45 

Građanima je poručeno da se dobro obuku kako ne bi došlo do pothlađivanja zbog hladnoće te da izbjegavaju socijalni kontakt po dosadašnjim preporukama, poručio je Krešimir Kuk iz Seizmiološke službe hrvatske.

Kako javlja N1, žene koje su u Petrovoj bolnici u Zagrebu bile pred porodom  isti će obaviti u osobnom automobilu.

08:57

Petnaestogodišnje dijete u Klaićevoj bolnici je kritično, rekao je za N1 Goran Roić, ravnatelj Klaićeve bolnice u Zagrebu. Dijete od 15 godina prevezeno je u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj.

08:11

Nakon potresa ima zatočenih osoba, doznaje se iz Javne vatrogasne postaje Grada Zagreba.

7:20

Bolnica Merkur je evakuirana. Ispred Petrove bolnice majke s bebama u naručju.

potres,Zagreb,zemljotres

7:09

Potres je izazvao i meterijalne štete na brojnim objektima, oštećena je i Zagrebačka katedrala, no šteta se još utvrđuje. Dijelovi Zagreba ostali su bez struje.

Teško je oštećena i Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj.

Sadržaj se učitava...

06:20

Brojni građani su na ulicama. Iz MUP-a pozivaju građane da drže razmaj jedni od drugih radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Sadržaj se učitava...

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.