SLUŽBENO POTVRĐENO Nema online nastave u HNŽ, ZHŽ i HBŽ

Škola
hercegovina.info

Iz dana u dan epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini se pogoršava. U preporukama koje je donio prije dva dana Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva preporučuje se posao od kuće, online nastava, zabrana okupljanja, smanjeno kretanje za starije osobe...

Najviše su u cijeloj priči zabrinuti roditelji koji nikako ne žele, da njihova djeca pohađaju online nastavu. Brojni roditelji dobivaju i poruke od učitelja i nastavnika svoje djece da budu u stanju pripravnosti na ponovni prelazak na takav model nastave.

No, kako stoje stvari u tri županije; Hercegbosanskoj, Zapadnohercegovačkoj te Hercegovačko-neretvanskoj, za sada se ne razmišlja o tom modelu nastave.

Škola

Petar Galić

Ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Petar Galić za hercegovina.info kaže kako je stanje dobro te za sada o tome nema govora.

"Za sada nema nema naznaka za prelazak na online nastavu. Mi pratimo epidemiološku situaciju, pa ukoliko dođe do toga ići ćemo školu po školu. No, što se tiče školi u našoj županiji situacija je u priliku dobra. U HBŽ s današnjim danom imamo sedmero pozitivne djece i 84 u izolaciji te jednog pozitivnog djelatnika i njih 22 u izolaciji. Stav epidemiologa je da se i dalje nastavi ići normalno u školu", rekao je Galić

Što se tiče Zapadnohercegovačke županije, ministrica Ružica Mikulić za hercegovina.info kratko je u poruci napisala kako se još uvijek ne razmišlja o toj opciji.

Škola

Ružica Mikulić

Nešto više nam je rekla ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH dr. Andrea Jurić.

"Stanje jeste u porastu, ali epidemiološka situacija je takva da za sada ne zahtjeva prelazak na drugi model nastave. Što se tiče pozitivne djece, zaista ih imamo jako mali broj. Više imamo pozitivnih roditelja pa su djeca zbog njih izdvojena", kazala je dr. Jurić.

Ni iz HNŽ ne dolaze drugačije informacije.

"Sve ovisi o tome kako će se dalje razvijati situacija u smisli broja pozitivne djece i djelatnika. Ukoliko se taj broj bude povećavao onda se može razmišljati o toj mogućnosti. No, za sada o tome nema informacija", kaže nam glasnogovornik Vlade HNŽ Pero Pavlović te dodaje.

"Ipak, valja biti pripravan na sve moguće opcije, a sve će, ponavljam, ovisiti o epidemiološkoj situaciji i broju zaraženih. Želja i intencija svih nas je da se ide normalno na nastavu i to je najljepši mogući način. No, ako to ne bude moguće, onda će se primjenjivati neki drugi modeli, a sve s ciljem da se nastavni proces i dalje odvija te da se djeca obrazuju. Sigurno je kako nema kvalitetnijeg obrazovanja od onog u učionici, ali ponekad nam uvjeti određuju kako će nastavni proces odvijati."

Među roditeljima u HNŽ-u se šuška kako bi od 1. studenog djeca mogla prestati ići u školu i prijeći na online model, a spominje se i mogućnost da se prvih devet dana studenog ide na odmor, koji bi se nadoknadio tijekom zimskog ili ljetnog raspusta.

Škola

Pero Pavlović

Pavlović kaže da za sada prema Kriznom stožeru takve informacije nisu došle

"Mi nemamo takve informacije. Iz Ministarstva obrazovanja nikakvi takvi prijedlozi nisu došli. Vjerujem da bi Ministarstvo Stožer već upoznalo s tim da ima takvu namjeru. To što učitelji i nastavnici pozivaju roditelje da kroz opremu budu u pripravnosti, ne znači da toga mora nužno doći", rekao je Pavlović za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.