Slijede nam iznadprosječne temperature: Prijete nam suša i požari

Slijede nam iznadprosječne temperature: Prijete nam suša i požari
... čak i u trećoj četvrtini godine, do rujna, do kada trenutačno postoje prognoze po mjesecima.

Manjak vlage u tlu nije znatno umanjio ni mjestimičan snijeg u siječnju i veljači. Ni prognoze za sljedećih šest mjeseci ne ulijevaju nadu u optimizam - relativno je velika vjerojatnost da će oborina gotovo diljem RH biti najviše oko prosječnih vrijednosti, većinom čak i manje od njih. Pa čak i znatno manje.

Naravno, kad počne razdoblje nestabilnosti u atmosferi, ponegdje može biti i obilnije kiše, posebice u obliku izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom i nevremenom, no to neće znatno ublažiti opće stanje.

Mjestimične kiše bit će u ovome tjednu, vjerojatno gdjegod i u još ponekom danu do kraja mjeseca, a zamjetniji izgledi za češću i obilniju kišu postoje u prvom travanjskom tjednu, Velikom, prije Uskrsa.

Dugoročne prognoze srednje mjesečne temperature zraka upućuju na barem prosječno toplo vrijeme, štoviše, čak i toplije nego što je uobičajeno, pri čemu su osobito izgledna izraženija pozitivna odstupanja od prosječnih vrijednosti od svibnja do kolovoza.

Suša i opasnost od požara

Zbog suše, topline i niske relativne vlage zraka već sada je u mnogim mjestima umjerena vjerojatnost za pojavu požara na otvorenom prostoru, a sljedećih će tjedana i mjeseci u većini područja opasnost od požara biti još i veća.

Potencijalnu opasnost od požara znatno će povećati mnogobrojna izvaljena stabala, obilje suhog granja, borovih iglica i lišća, lako zapaljivih tvari, koje su na tlo došle zbog dugotrajno jakog i olujnog vjetra, napose bure.

Zbog nedostatka vlage u tlu bit će otežana proljetna sjetva jarih kultura, a uzduž Jadrana, napose na otocima, povrtlarskih kultura. Na otocima koji nemaju vodovod spojen na kopnene vodene izvore već sada je uočen nedostatak vode koji se mora nadomjestiti brodovima vodonoscima.

Ovogodišnje proljeće i ljeto, prema trenutačno raspoloživim prognozama, vjerojatno će biti i toplije i sušnije od prošlogodišnjeg, ne samo u Hrvatskoj nego i u bližoj okolici.

Zoran Vakula, Marko Vučetić | hrt.hr