SLAVEN RAGUŽ Ovo je Sjeverna Koreja

Slaven Raguž
Klix.ba

Ustavni sud BiH zaključio je da je zapovijedima federalnog Stožera civilne zaštite, kojima je uvedena zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području Federacije BiH, prekršeno pravo na slobodu kretanja iz odredbi Ustava Bosne i Hercegovine i Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava.

I na priziv Republikanaca očekuje se odluka Ustavnog suda oko oko zabrane kretanja u HNŽ-u.

Predsjednik HRS-a Slaven Raguž, podnositelj priziva, kaže da su ih kontaktirali s Ustavnog suda i kazali im da je priziv zaprimljen, da je uzet u razmatranje i da su isti uputili na Vladu HNŽ-a.

"Stožeri nemaju nikakvu pravnu ingerenciju ovlaštenja donositi bilo kakve naredbe i zapovijedi. Oni nisu izvršna vlast. Kada će Ustavni sud donijeti odluku to ne znamo, može sutra, a može za tjedan dana", kaže Raguž za hercegovina.info.

Podsjeća da je u Hrvatskoj kazano da će se mjere popuštati u fazama i da se otamo sve prepisuje.

Budući da je odluka protuzakonita, može li sada svatko doći u situaciju da tuži HNŽ?

"Naravno da može. Sve od početka je rađeno mimo zakona. Mi smo 8. ožujka govorili kako se treba proglasiti stanje prirodne nesreće kako bi Vlada Federacije, pa i ona županije, zakonski stvorila uvjete da se krene djelovati u skladu sa zakonom. Prva i jedina Vlada koje je to radila je Vlada HBŽ, malo nespretno formulirana, ali jedina donesena u skladu sa zakonom. Oni su djelovali protiv Solaka koji ne može donositi nikakve zabrane isto kao što i kod nas ne može donositi Eugen Ćubela, nego ih mora Nevenko Herceg potpisati", ističe Raguž.

"Mi iz HRS-a nosimo hranu ljudima i vidimo kako se ponaša i policija. I oni ne maltretiraju ljude i ne pišu prekršajne prijave jer znaju da je to protuzakonito."

Koji je onda razlog donošenja takvih zabrana?

"Opet kopiranje Hrvatske. Hrvatska je mjere zabrane kretanja iz gradova i općina donijela prvenstveno radi potresa koji se dogodio u Zagrebu. Ljudi su počeli masovno bježati iz Zagreba prema Dalmaciji ili svojim vikendicama po selima, i oni su to željeli zaustaviti. Potres je bio 22. ožujka a oni su odluku donijeli sutradan. Vili Beroš je kazao kako je to doneseno isključivo radi Zagreba. Kod nas ta odluka nema logike. Ti ju doneseš, a onda žena iz Berkovića u Stolac donese virus."

Karantena u Ortiješu?

"To mi je fascinantno, a i da je Tomislav Martinović dao izjavu da je protiv toga. Ukoliko ne znamo odgovor, onda je posrijedi novac. Postoji namjenski račun za zaštitu i spašavanje i on je 0,5 posto od svih plaća i 0,1 posto BDP općina i županija i to su izvanproračunska sredstva. Ona se moraju trošiti u skladu s planom i programom razvoja dokumentom koji ne postoji. No, u proglašenju prirodne nesreće ta sredstva se mogu trošiti mimo plana. Glavno je pitanje koliko košta jedan dan karantena u tom objektu i to bi valjalo istražiti. Tu informaciju smo mi tražili no nitko to ne objavljuje niti daje informacije, a mislim da tu leži odgovor na pitanje."

Što kažete na bojkot konferencija Stožera civilne zaštite HNŽ-a od strane neovisnih medija?

"To mogu samo podržati. Ovo je Sjeverna Koreja. Čim su oni odbili da novinari sudjeluju na konferencijama, ja sam bio za bojkotiranje istih", kazao je za hercegovina.info Slaven Raguž.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.