SINDIKATI OGORČENI "Proračun nikad puniji, a narod siromašniji"

Zaposleni u institucijama BiH
Faktor

Sindikati zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine ogorčeni su prijedlogom da nova osnovica za obračun plaća iznosi 600 KM, umjesto 630 KM koliko su zahtijevali.

Osnovica trenutno iznosi 535 KM, a odlukom koju je ka Vijeću ministara Bosne i Hercegovine uputilo Ministarstvo financija i trezora BiH, u ovoj je godini predviđeno njeno povećanje na 600 KM. Ova odluka trebala je biti razmatrana na sjednici Vijeća ministara u petak, ali je sve odgođeno za neku od narednih, piše Faktor.

"Nama plaća nije rasla od 2008. godine. Od te godine nam je dva puta umanjena plaća i ono povećanje koje se dogodilo prošle godine nas je samo vratilo na iznos koji smo imali 2008., a cijene su rasle. Daju nam na kapaljku. Ovdje treba uvesti malo ozbiljnosti. Mi godinama tražimo socijalni dijalog, ali nas ignoriraju. Trebamo sjesti i dogovoriti se, pa kako god, samo da ima neki dogovor. Naći ćemo rebalans, balans, neku suradnju, ali problem je što ovdje nitko nikoga ne doživljava", prokomentirao je Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH koji obuhvaća sindikate Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Granične policije BiH.

Ovaj sindikat, zajedno sa Sindikatom državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH i Sindikatom Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine, traži socijalni dijalog te osnovicu od 630 KM.

Krvavac je kazao da ni štrajk ni prosvjed nisu opcija jer ne žele da narod ispašta.

"Treba razgovor i dogovor. Pa povećani su prihodi od neizravnih poreza. To su sredstva koja i mi dajemo, mi punimo proračun. Proračun nikad nije bio puniji, a narod siromašniji", dodao je Krvavac.

Predloženom osnovicom od 600 KM službenicima bi plaća bila veća i do 650 KM, a s druge strane, naprimjer, vojniku bi bila veća za oko 90 KM, policajcu za otprilike 104 KM, a namješteniku s najnižim koeficijentom za nepunih 80 KM.