SINDIKAT HT MOSTAR "Grinch je ukrao Božić"; UPRAVA Sindikat je u izbornoj kampanji

Eronet
hercegovina.info

Nakon nekoliko priopćenja Sindikata HT Mostar, koji optužuju Upravu za nepotpisivanje granskog kolektivnog ugovora i umanjenja prava radnika među kojima je i informacija kako radnici ove godine neće dobiti božićnicu, priopćenjem se oglasila i Uprava HT Mostar.

Ističu kako 'tajming' priopćenja nije slučajan.

"U vezi s 'obraćanjem' predsjednika Sindikata HT-a d.d. Mostar u kojemu se navodi da je 'Uprava radnicima HT-a uskratila božićnicu', želimo naglasiti kako je riječ o još jednoj neistini iz kuhinje ovoga Sindikata. Naime, istina je da Uprava još nije donijela odluku o božićnici iz razloga što se čeka financijsko izvješće o poslovanju za studeni ove godine kako bi se odlučilo o visini božićnice", ističu iz Uprave.

'Tajming' u kojemu Sindikat HT-a bombardira javnost i radnike priopćenjima, prebacujući svu krivnju i odgovornost na Upravu u vezi s Kolektivnim ugovorom (sad i s temom božićnice), nije nimalo slučajan. Naprotiv, njihovo 'oglašavanje' u medijima i obraćanje radnicima smatramo spinom, te ne možemo ne primijetiti da se odvija (koje li slučajnosti!) upravo pred izbore u Mostaru, iz čega se može naslutiti da Sindikat ima svoje političke i ine mentore te sasvim drukčije namjere od onih koje želi prezentirati u javnosti. Ujedno, Uprava HT-a d.d. Mostar nema namjeru više ništa komentirati niti se više oglašavati o ovoj temi", stoji u priopćenju Uprave HT Mostar.

U posljednjem priopćenju Sindikat HT Mostar kaže kako je "Grinch ukrao Božić".

"Svaki puta kada smo pomislili da nas Uprava ne može negativno iznenaditi nažalost prevarili smo se, tako je i ovoga puta ali priznajemo da ovaj slučaj ima posebnu težinu. Još uvijek ne možemo vjerovati da je Uprava HT Mostar uskratila božićnicu radnicima, na stranu što je to pravo zagarantirano pravilnikom o radu, riječ je postupku koji na najbolji način govori o profesionalnom i ljudskom integritetu članova Uprave.

Zbog javnosti bitno je napomenuti da je božićnica prethodnih godina, kada smo poslovali uspješno (barem se Uprava tako javno hvalila), iznosila 100 KM po radniku, po nama sramotno malo za kompaniju koja ima godišnji promet od 200 milijuna KM, ali eto Uprava društva nikako nije mogla odvojiti od sebe više. HT Mostar pod vodstvom ove Uprave je doveden do prosjačkog štapa te nije u stanju odvojiti 135.000 KM kako bi isplatila božićnicu, od 200 milijuna KM ne mogu isplatiti 135.000 KM", ističu u Sindikatu.

"Nakon ovoga Sindikat zaista nema potrebu da Vam bilo što dodatno pojašnjava i da Vas uvjerava do koje smo točke dovedeni, Sindikat će iskoristiti sve pravne mogućnosti kako bismo zaštitili prava radnika, ali unatoč tome ostaje gorčina u ustima da putem tužbi i prijava moramo ostvarivati ono što nam pripada. Da li će ovo biti jedino umanjenje to uvelike ovisi od Vas, ako je ukidanje božićnice nešto preko čega ćete preći i nastaviti dalje sa svojim radom kao da se ništa nije dogodilo, Sindikat Vas neće sprječavati. Ali ako prihvatate naš stav da je ovo kap koja je prelila čašu našeg strpljenja onda očekujemo od svih Vas da to pretočite u konkretna djela kroz obustavu rada", dodaje se u priopćenju.

"Pozivamo sve radnike HT Mostar bez obzira da li su članovi Sindikata ili nisu, da kroz Štrajk i obustavu rada jasno i glasno poruče Upravi društva da je DOSTA. Što god Vi radite bolje, sve više opravdanja će biti da ova Uprava ostane i dalje na čelu HT Mostar, koliko još kompanija može izdržati ne znamo, ali Vas pitamo koliko Vi još možete izdržati da nekoliko pojedinaca pa makar bili i članovi Uprave može sebi uzeti za pravo da Vam uskrate vaš prihod na koji imate pravo.

Prema pravilniku o radu HT-a, radniku pripada božićnica i Uprava je mora isplatiti, to je vaših 100 KM i trebaju biti u vašem novčaniku, a ne kod članova Uprave. Osobno ću predložiti Predsjeništvu Sidnikata da članovima Uprave društva Sindikat uplati po 100 KM, neka im se nađe, da im ne zafali, zaboravili su izgleda da i mali dar obraduje ljude, možda ih to dotakne pa osjete toplinu Božićnih blagdana, odgojen u duhu vjere, teškog srca želim sebi priznati da za njih možda ipak nema nade.....možda... ako je mogao Grinch?!", stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik Sindikata HT Mostar Saša Živković.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.