Hoće li vaša veza opstati?

13.10.2010

Tajnu vam može otkriti jednostavna asocijacija riječi.

Ako želite znati hoće li vaša veza opstati, ne morate imati kristalnu kuglu. Samo dobro pazite na ono što govorite.

Američki stručnjaci tvrde kako je moguće predvidjeti hoće li se par razići ili ne uz pomoć testa asocijacije riječi. Jednostavna igra riječima pokazala se odličnim sredstvom predviđanja ishoda veze, točnijim od samih izjava partnera što osjećaju za drugu osobu.

Oni su ispitanicima pokazali pozitivne riječi, kao što su "mir" ili "dijeliti", te negativne izraze: "tuga" i "neprijateljski", a sve su izraze sparili s riječima kojima su partneri opisali jedno drugo.

Za vrijeme prvog testiranja, ispitanici su trebali pritisnuti gumb kad god bi vidjeli ili pozitivnu riječ ili onu povezanu s njihovim partnerom, dok su u drugom testiranju trebali isto napraviti kada bi primijetili negativnu riječ ili onu povezanu s partnerom. Nisu imali puno vremena na raspolaganju, stoga su trebali reagirati odmah, bez razmišljanja.

Ako su općenito dobro percipirali svoju bolju polovicu, lakše im je pao prvi zadatak u odnosu na treći. Ustanovljeno je kako su osobe koje su povezale više negativnih osjećaja prema svom partneru u testu asocijacija bile čak sedam puta sklonije prekidu sljedeće godine.

"Iznenadilo me što je našim ispitivanjem bolje predviđen ishod veze nego iz odgovora koje su nam osobe dale o svojim vezama", tvrdi Ronald Rogge sa Sveučilišta Rochester, autor istraživanja.

"Test asocijacije nam daje jedinstveni uvid u ono što ljudi osjećaju prema svom partneru - i informacije koje nisu mogli ili željeli sami otkriti. Mnoge osobe vam ne žele otkriti da se sve manje i manje osjećaju sretno u vezi", zaključio je Rogge.

K. Horvat  / ordinacija.hr

Tagovi: ljubav veza partneri
loading...