FOTO/VIDEO  Nekad crikvenički ženski četverac, danas ima stalnu adresu u Nizozemskoj

Luminize, spot, Marcela Oroši, Ženski bend Luminize, Luminize

Ženski bend Luminize iz Nizozemske izbacio je novi glazbeni singl „Twilight".

Možda nam se ta vijest i ne bi činila toliko bliskom i zanimljivom, pogotovo ako nikad prije nismo čuli za njih, ali svakako ćemo zadignuti obrvu ako znamo da je riječ o četiri mlade djevojke porijeklom iz Crikvenice, koje su godinama svoj glazbeni put strpljivo gradile na ovim prostorima, da bi prije tri godine odselile u Nizozemsku gdje je njihova karijera doslovno eksplodirala, a glazba postala globalno prepoznatljiva. Marceli Oroši (glavni vokal) i njenoj sestri Matildi (gitara), Tei Mišković (bas) i Ireni Rogović (bubnjevi) upravo je promjena adrese otvorila mogućnosti koje su njihov predan i sustavan glazbeni rad stavile u profesionalnu sredinu koja im je pružila mogućnosti o kakvima su u Hrvatskoj mogle samo sanjati. I upravo je to preseljenje dovelo do toga da djevojke, kako kažu, „bendu potraže ime s posebnim značenjem i porukom koju žele prenijeti publici". A ime Luminize, kao izvedenica od luminous, označava svjetlost, blještavilo, pa i svježinu, pozitivu.

Nizozemska je danas njihova stalna adresa. Naravno, povremeno dolaze u Hrvatsku kako bi promovirale singlove koje su izdale za naše tržište, na primjer pjesmu „Zašto još volim te" koju su snimile s Marinom Jurićem-Čivrom i koja se u našoj zemlji pozicionirala kao velik hit te se gotovo godinu dana nije skidala s top lista. Ili, primjerice, noviju pjesmu „Glavni lik", koja je hrvatska inačica njihove pjesme „Done With You". Luminize će nakratko na svoju „staru adresu" stići i ovaj mjesec, jer će 15. svibnja nastupiti u Lisinskom na događanju TEDx Zagreb. Svoj prvi album, koji ih je pozicionirao na svjetskom tržištu, „All or Nothing" izdale su lani u veljači.

- Album je jako dobro prihvaćen, pogotovo u live izvedbi. Dobile smo veliku grupu vjernih fanova i izgradile lijepo ime u Nizozemskoj u jako kratkom vremenu. Čim smo ga izdale, nastavile smo pisati nove pjesme, tako da materijala ima puno - priča Marcela.
Kao svoj prvi singl od tog novog materijala, koji je nedavno krenuo u osvajanje etera, izabrale su pjesmu „Twilight", gdje su od žestokog i „čistog" pop rocka krenule u nešto drukčijem smjeru dark popa. Sada ih čeka nova sezona festivala gdje će promovirati „Twilight" i još neke nove pjesme. Tako novi singl počinje svoj „život" na nastupima, ali i u visokoprodukcijskom izdanju spota koji se vrti na MTV-ju i, kako kaže Marcela, odaziv publike je odličan.

- Novi je singl ujedno i najava novijeg zvuka, nove ere u koju je bend ušao. Zvuk je mrvicu mračniji, ali smo zadržale svoj ženstveni i borbeni stav, ukomponirale nove elektronske zvukove visoke produkcije i dale svemu tome jedan pop prizvuk. Cijelu glazbenu priču smo povezale i s modom i umjetnošću, što se može vidjeti u videospotu - dodaje Matilda.
Pjesma se sviđa njihovim fanovima, i to posebice u live izdanju, što im je izrazito važno. A itekako im je važna i činjenica da su za pjesmu dobili i najviše pohvala do sada iz glazbenoga svijeta. I dok mnogi tek otkrivaju njihovu glazbu i možda upoznaju njihov prošli album, ovaj kreativni četverac može reći kako su upravo singlom „Twilight" okrenule novu stranicu u glazbenom izričaju.