Vratite mi je još samo jednom, obećavam, nećete me više vidjeti: Žene u BiH masovno vraćaju nevinost, a ova je prvakinja

posao, posao u inozemstvu, razgovor za posao, posao iz snova, zaposlenje, BIH, radnici, Rotavirus, Mostar, Hercegovina, uhićenje, bolnica, mito, bolovanje, Hercegovina, liječnik, smjena, Mostar, Ljuba Praljak, Mostar, zdravlje, bolnica, Split, dijete, pacijent, pacijenti, BIH, prava, anketa, Mostar, građani, građani BiH, liječnici, Mostar, anketa, građani, prava pacijenata, HNŽ, zdravstvo, zdravstvo, obećanja, Široki Brijeg, logoped, Mostar, šutnja, anketa, prava pacijenata, HBŽ, zdravstvo, anketa, prava pacijenata, okrugli stol, Posušje, liječenje, prava, okrugli stol, Livno, zdravstvo, muškarac, žena, liječnici, razgovor, istraživanje, sprdex, most, kondomi, županija, pacijenti, pacijentice, pacijent, Tomislavgrad, zdravstveno vijeće, HBŽ, pacijenti, studenti, učenici, Mostar, HBŽ, lijekovi, lijekovi, svinjska gripa, AH1N1 virus, ginekolog, korisni savjeti, žene, zabrinutost, parcitipacija, zdravlje, peticija, ambulanta, Mostar, anketa, anketa, zdravstvo, Sarajevo, Sarajevo, medicina,
Himenoplastika se i dalje obavlja u privatnim centrima u BiH, u kojima su potvrdili za "EuroBlic" da jedna žena pod nož zna da ide i po nekoliko puta.

Među pacijentkinjama su, također i žene iz etničkih grupa koje su se, očigledno, kasno sjetile koliko je, prilikom udaje, u njihovom narodu nevinost na cijeni. Svjesne su da je njihov brak u startu osuđen na propast ako u njega ne uđu kao od majke rođene, posebno ako se udaju za čovjeka iz neke patrijarhalne bliksoistočne zemlje, što se u današnje vrijeme često dešava.

Himenoplastika je korekcija koja traje od 20 do 45 minuta, a čija cijena je oko 1.400 KM (oko 770 eura).

- Nas samo zanimaju naše pacijentkinje, koje nam poklanjaju povjerenje i koje štitimo potpunom diskrecijom. Odavno smo već prestali da brojimo intervencije himenoplastike koje smo do sad uradili - kaže osnivač Centra za plastičnu kirurgiju u Tuzli dr. Zlatko Berberović.

Uglavnom je riječ o djevojkama od 18 do 25 godina starosti, ali se dešavalo da himenoplastika bude urađena i djevojčici od 15, te ženi koji ima 35 godina.

- Razlozi su uglavnom emocionalne prirode. Glavni motiv je želja da se u novoj emocionalno potpunoj vezi ostvari potpunost i da se prevaziđe raniji osjećaj krivice. Tu je uvijek prisutan veliki emocionalni naboj. Slijede slučajevi kad se radi o pripremama za stupanje u tradicionalni brak. Također, imali smo i nekoliko intervencija koje su uslijedile nakon slučajeva neprijavljenog silovanja - ističe on.

Iako se ne dešava često da jedna osoba više puta dolazi na himenoplastiku, u praksi ima i takvih slučajeva.

- Više je osoba kojima smo po nekoliko puta radili himenoplastiku, ali to je mali broj u odnosu na sve ostale. U tom slučaju žene imaju popust, kao i svi drugi pacijenti koji kod nas rade više intervencija. Kad je u pitanju poznati slogan "treći put gratis", on je nastao tako što sam jednoj svojoj klijentkinji, kada se pojavila treći put, rekao: "Pa šta je sad opet?" Ona je na to odgovorila: "Uradite mi još samo sad i nećete me više nikad vidjeti. Udajem se u jednu bliskoistočnu zemlju". A ja joj onda kažem: "E, kad je tako, onda nek ti je srećno! Od mene je onda gratis". Bili smo i privatno dobri - naglašava dr. Berberović - zaključuje Euroblic.