Znakovi koji ukazuju na to da vaše dijete koristi narkotike

28.08.2013

Zaposleni ste, trčite naokolo od posla do honorarnog posla kako bi svojoj obitelji priuštili bolju egzistenciju i pri tome ste zanemarili odnos sa svojim djetetom?

Možda vam je uslijed toga nešto promaklo pa niste uočili znakove koji ukazuju na to da vaše dijete koristi narkotike? Pogledajmo cijeli popis znakova:

1. Zapušten izgled

2. Usporenost, pospanost, nerazgovijetan govor

3. Primjetan gubitak tjelesne težine

4. Uske zjenice, izrazito bljedilo lica

5. Vidljivi tragovi uboda iglom po rukama i drugim dijelovima tijela i nošenje odjeće dugih rukava čak i po toplom vremenu ili naočala za sunce kad im nije vrijeme.

6. Promjene karaktera - laganje, prijevare, sebičnost, česti izostanci iz škole i lošije ocjene

7. Neuobičajeni ispadi u ponašanju - napadi bijesa, napetost ili razdražljivost. Nagle promjene raspoloženja i ponašanja, ovisno od toga je li pod utjecajem opijata ili je u krizi. Manifestacije apstinencijske krize su bolovi u cijelom tijelu, preznojavanje, drhtavica, proljevi, mučnina, uznemirenost i razdražljivost

8. Krađa novca iz kuće i posuđivanje od rođaka i prijatelja

9. Gubljenje interesa za sve, osim za načine da se dođe do novca (za narkotike)

10. Druženje s osobama o kojima roditelji malo znaju ili ih uopće ne poznaju, dolazak nepoznatih osoba u kuću

11. Česti i tajanstveni telefonski razgovori

12. Česti, kratkotrajni izlasci iz kuće uz izbjegavanje da se kaže razlog takvog ponašanja

U tinejdžerskom razdoblju promjena raspoloženja i ponašanja je uobičajena stvar i moguće je da roditelji podignu lažnu uzbunu pretjerano strahujući za svoje dijete. Depresija, nezadovoljstvo i popuštanje u školi mogu se pojaviti i zbog drugih razloga.

Jedini siguran pokazatelj je testiranje mokraće na prisutnost narkotika, bilo da to roditelj napravi krišom ili, što je svakako bolje, u dogovoru s djetetom.

Izvor: Znakovi pored puta

Tagovi: droga dijete znakovi
loading...