Srodna duša u društvu: Ljubav zasnovana na prijateljstvu

prijateljstvo, muškarac, žena, ljubav, prijateljstvo, franjevačka teologija, evangelizacija, vjera, čovjek i vjera, ljubav
...stoga se još većim čudom može činiti da se najbolji prijatelj i životni partner nađu u jednoj osobi. Socijalna je psihologinja Grace Cornish prije nekoliko godina napisala rad u kojem iznosi rezultate istraživanja koje je pokazalo da su najuspješnije, što znači sretnije i trajnije - one ljubavne veze koje su zasnovane na prijateljstvu, te da bi i partnera trebalo upoznavati na jednak način kao prijatelja. Nasuprot onima koji odnos tek počinju graditi od trenutka upoznavanja, tu su oni koju su već okruženi dragim ljudima među kojima su možda s vremenom počeli prepoznavati osobine kakve bi voljeli da krase njihova partnera.

Kako pokazati da je naša naklonost prerasla granice očekivanja kakva imamo od prijatelja, te kako s druge strane prepoznati da se slično događa i prijatelju a da se ne dovedete u neugodnu situaciju ako ste možda ipak nešto pogrešno shvatili. U svakom slučaju, ne istrčavajte, i prije nego bilo što kažete, uzmite si vremena i pokušajte objektivno promotriti stanje. Svaka se ljubavna veza, pojašnjavaju nam psiholozi, sastoji od triju važnih povezujućih elemenata: privlačnosti, bliskosti i posvećenosti jednog partnera drugom. Privlačnost je kemija, onaj dio koji je kriv za ubrzano lupanje srca, crvenilo i leptiriće u trbuhu koji se jave u blizini osobe koja nam se sviđa. Bliskost je pak pitanje vjerovanja, povjerenja i prihvaćanja, te se razvija među onima koji dijele osobne misli i osjećaje. Nasuprot svemu tome predanost je poput ljepila koje nas drži zajedno u trenucima krize.

U romantičnom odnosu moraju biti prepoznata sva tri elementa, dok se u prijateljstvu mogu javiti posljednja dva, bliskost i predanost. Ako ste sigurni da se u prijateljskom odnosu pojavio i treći element, privlačnost, koju prepoznajete na sebi ili na prijatelju kad se vidite prema očitim fiziološkim znakovima, možete nastaviti promatrati dalje, ali još ne istrčavajte. Ako svakodnevno razmjenjujete poruke i nazivate se simpatičnim imenima, to još ne znači da ste postali više od prijatelja. Pitajte se što zapravo osjećajte i budite sigurni da to nije samo u vašoj glavi. Kako biste ponukali prijatelja da možda on napravi prvi korak prema "razotkrivanju" i otvoreno kaže da vas voli više, zamolite ga za neku uslugu, na primjer, da vam pomogne premjestiti pokućstvo u stanu ili da vam pomogne riješiti neki problem na računalu. Tako ćete dobiti vremena i prigodu da budete odvojeni od ostalih, što može biti zgodna situacija da se prizna nešto više. Zahvalite mu za pomoć, savjetuje psiholog Jeremy Nicholson, nekim osobnim darom koji bi ga mogao ponukati da vam prizna što osjeća. Ako zaključite da ima samo prijateljske namjere, neko se vrijeme odvojite od njega i više vremena provodite s drugima.

Ako ste posve sigurni da je baš vaš prijatelj "taj" i da i on vam pokazuje dodatnu pažnju te je uvijek tu kad god ga zatrebate, možete dogovoriti izlazak. Neki će novo poglavlje svoje priče započeti poljupcem, drugi razgovorom, dok će treći još malo igrati verbalne igrice. I ma koliko vam neugodno bilo, iskustvo pokazuje da su rezultati vrijedni toga.

24sata.hr