Pedeset opasnih stvari koje biste trebali dozvoliti djeci

“Pedeset opasnih stvari koje biste trebali dozvoliti djeci” naziv je neobične knjige koja je postala popularna među roditeljima. Knjiga govori o tome kako je u redu djecu izložiti opasnosti jer je to dio odrastanja i dobro je za njihov razvoj. Ona na taj način uče procijeniti rizik i preuzeti odgovornost. Roditelje se savjetuje da djeci dozvole da se igraju s vatrom, voze automobil uz roditeljski nadzor kao i da ližu baterije.

Jedan od autora Gever Tulley iz Kalifornije kaže da je knjiga odgovor na novi trend “roditeljstva u strahu”, u kojem roditelji ne dozvoljavaju svojoj djeci nove stvari jer se boje da se ne bi ozlijedila.

On smatra da je bolje da djeca nešto pokušaju i pogriješe jer to pomaže kreativnom razvoju. Bolje je pogriješiti nego uopće ne pokušati.

Knjigu “Pedeset opasnih stvari...” odbilo je barem 16 izdavača jer su se prestrašili tužbi roditelja čija bi se djeca mogla ozlijediti slijedeći upute autora. Sada je knjiga, međutim, postala hit i vodeći naslov na Amazon’s Kids’ Active Books premda predlaže opasne radnje kao što su pravljenje bombe i penjanje na drvo, kuhanje vode u papirnatoj čaši i stavljanje CD-a u mikrovalnu pećnicu.

Tulley kaže:

- Naravno da moramo zaštititi djecu od opasnosti, ali ih ne smijemo odgajati pod staklenim zvonom jer ćemo na taj način podbaciti kao društvo jer djeca neće sama naučiti procijeniti rizik. Neka se penju na drvo jer će na taj način naučiti to raditi te će odlučiti je li to dobro za njih ili ne. I drugi stručnjaci smatraju da je dobro da djeca osjete opasnost i da im se dogodi pokoja ozljeda. Inače djeca gube osjećaj za realnost i ne mogu prepoznati gdje stvarna opasnost leži.

vecernji list