Helena Bubalo: Svi žele moje Peek.a.Boo torbice, jedva stignem odraditi sve narudžbe

Helena Bubalo, torbica
...šest torbi s vlastitim potpisom, ni u snu se nije nadala u što će se to jednog dana izroditi.

Torbe su planule u rekordnom roku, u samo nekoliko sati, a danas gotovo svaka ljubiteljica mode u Hrvatskoj i BiH ima, ili barem priželjkuje, neku od ljupkih i iznimno originalnih borši ove mlade Hercegovke.

Narudžbe pljušte sa svih strana i vrlo često, priznat će i ona sama, ima problema sve napraviti na vrijeme, što zahtijeva iznimnu organizaciju vremena.

- Mene je cijela ta priča dosta zatekla jer nisam očekivala takvu reakciju ljudi. A iako sam svoju prvu izrađenu torbu namjeravala ostaviti sebi za uspomenu, jedna cura je bila toliko uporna da sam na kraju i nju prodala. Nadam se da ih još uvijek netko negdje čuva, iako smo od prvih modela jako napredovali, osobito što se tiče kvalitete izrade - govori ova 24-godišnjakinja, inače sretno udana, koja je prije par dana rodila svoju prvu bebicu.

Iza imena Peek.a.Boo, osim nje, kriju se još, dodaje kroz smijeh, njezini "partners in crime" (partneri u zločinu), suprug Ivan i sestra Petra.

- Ime Peek.a.Boo je nastalo spontano. Poigrali smo se zapravo engleskim nazivom za dječju igru skrivača, ali smo mi zapravo oni koji otkrivaju što se nalazi "unutra". Ponosni smo na svaki komad koji je izišao iz naše male manufakture jer je svaki predmet unikat i ručni rad, a iza svake naše torbice, narukvice ili remena stoje sati predanog rada i mašte i nikako ne mogu izdvojiti samo jedan najdraži - kazuje ova studentica socijalnog rada, koja voli modu, cvijeće, lijepo uređene interijere i "uradi sam" projekte.

Ponekad je, veli Helena, morala udovoljavati i nekim neobičnim željama svojih kupaca.

- Imali smo, istina, dosta neobičnih zahtjeva. Primjerice, jedan od njih je sova od zakovica, a trenutno je u izradi Mickey Mouse, pa ako i to uspije, idući je na redu Darth Vader, za kojeg smo također imali narudžbu, čisto da mu možemo reći: "Darth I'm your father!" - otkriva Helena.

Peek.a.Boo dizajn, iako relativno mlad brend, našao se u rukama većine hrvatskih modnih blogera, a iza njih je i nedavna suradnja s brendom nakita Heart.it, za čije ogrlice čak postoje i liste čekanja.

- Do toga je došlo spontano, nakon jednog snimanja koje smo radile s drugim kreativkama. Tada smo se zapravo i upoznale, a vrlo brzo pao je dogovor o zajedničkoj kolekciji. Cijela priča izrealizirana je kada smo dobile ponudu da prodajemo svoje proizvode u Iggy koncept trgovini u Zagrebu - veli dizajnerica, čije su torbice najčešće prozirne, ukrašene šarenim perlicama, kamenčićima i svime onim što djevojke vole.

Iako neodoljivo podsjećaju na one svjetskog brenda Shourouk, Helenine su ipak posebne i, što je najvažnije, za razliku od spomenutog na čijim etiketama stoje cijene od i po nekoliko tisuća dolara, njene su cijenom dostupne gotovo svima.

Heleni je Peek.a.Boo danas gotovo profesija, budući da se nakon posla u banci i posla menadžerice u jednom poznatom "highstreet" brendu u potpunosti posvetila dizajniranju, a izrada torbica došla joj je i kao sjajan ispušni ventil u trudnoći.

Kaže da je za to što je veliki kreativac uvelike zaslužna njezina majka, koja se bavila šivanjem, slikanjem i izradom nakita. Osim što dizajnira, uživa u kuhanju, završila je tečaj šivanja, a slobodno vrijeme provodi uz dobru knjigu ili putujući. O poslu uči svaki dan, u hodu, a najviše od drugih, onih iskusnijih, koji su neke stvari već prošli prije nje.

- Rado razmjenjujem informacije s Lanom Anić iz brenda Heart.it, osobito što se tiče materijala, a s njom kujem i neke planove za budućnost. Osim toga, trenutno sam u projektu s curama iz Zanovijetak Cvijetak/Lola.Tees, s kojima izrađujem unikatne dukseve s kristalima i koje su zaslužne za većinu odrađenih snimanja. A ne smijem izostaviti ni MoaBaggeek, koja je apsolutni maher za pronalaženje svih alata za izradu torbi - hvali svoje suradnike i kolege.

Sama Helena kaže da je imala različitih stilskih faza. A prekretnica se dogodila kad je krajem srednje škole otkrila mamin ormar i njezine kožne i očuvane torbe stare dvadeset, trideset godina i svu silu divne odjeće, koja se zatim trajno nastanila u njezinu i sestrinu ormaru. A najdraža joj je jedna kožna smeđa torba...

A kako kombinirati njene Peek.a.Boo torbe, pitali smo je.

- S obzirom na to da su moji modeli nošeni i uz vjenčanice, i na razne modne događaje, kao i u svakodnevnim kombinacijama, mislim da su baš zbog svoje transparentnosti nosivi uz sve, a opet zbog bogato ušivenih kristala mogu se nositi i uz najjednostavnije kombinacije.

Naše torbe se trenutno mogu pronaći na Facebook stranici Peek.a.Boo, donedavno smo ih imali u prodaji i u Iggy Concept Storeu u Zagrebu. Imamo ponude za još neke trgovine, što u Hrvatskoj, što u BiH, ali to je još uvijek u razmatranju.

A cijene se kreću od 40 kuna za narukvice do 280 kuna za pismo torbice - govori nam djevojka koja u proljetno-ljetnoj modnoj sezoni predviđa voluminoznost, volane, puno printeva i resica, a neće izostati ni transparentnost, kao ni midi suknje i haljine.

Ovih dana priprema i novi model torbice, koji će uskoro ugledati svjetlo dana, a ne sumnjamo da će u realizaciju uskoro i neke nove ideje koje sigurno ima u rukavu.

slobodna dalmacija