7 stvari kojih se nijedna žena ne bi trebala sramiti

starost, život, smrt, prognoze, udaja, žene, Hercegovina, žena, stvari, sram, Katarina Zovko Ištuk, žene, hercegovke
Dakle, koliko god vas konzervativni pripadnici društva pokušavali natjerati da se zbog određenih stvari osjećate loše, nemojte si to dozvolite.

Ako ste ikad bili kritizirani zbog načina na koji se odijevate ili posla koji radite, zacijelo su vas takvi komentari zasmetali. Ipak, ne biste trebali dopustiti da takvi komentari utječu na vaš život. Koliko god bolni bili, zanemarite ih jer su bezvrijedni i ne znače ništa.

Najvažnije da vi znate tko ste, da ste zadovoljni sobom i stvarima koje čine dio vašeg života. Svatko sam kroji svoju sreću i nemojte dopustiti da vam društvo diktira način života.

U nastavku navodimo nekoliko stvari kojih se žene zbog uvriježenih društvenih stavova često srame, a ne bi trebale.

1. Posao

Želite li postati majka i domaćica te ostati kod kuće i brinuti o svojoj obitelji, to je sasvim u redu. Isto tako, nema ništa loše u odabiru drugačijeg života koji ne uključuje sve to. Ne morate se osjećati loše samo zato jer ste umjesto obiteljskog života odabrali karijeru. Odabir karijere nešto je čega se nijedna žena ne bi trebala sramiti niti se opravdavati drugima zbog takvog načina života. Nigdje ne stoji da svaka žena mora biti domaćica i majka ili da ne smije graditi uspješnu poslovnu karijeri. Sami ste odgovorni za svoj život i trebali biste učiniti sve što je u vašoj moći kako biste bili sretni. Način na koji zarađujete za svoj život ne tiče se nikoga drugoga osim vas.

2. Način odijevanja

Još jedna od stvari koja se ne tiče nikoga drugoga osim vas je i vaš način odijevanja. Neke žene vole pokazati više, neke manje, stvar izbora. Nemojte dozvoliti da se zbog tuđeg osuđivanja osjećate loše. Odjeća koju žena nosi nema nikakve veze s njezinom vrijednošću niti dokazuje koliko je (ili nije) promiskuitetna. Oblačite se kako vam se sviđa i ne obazirite se na tuđe komentare. Nemojte dozvoliti da se mijenjate zbog drugih. Budite i ostanite svoji. A isto dozvolite i drugima. Zamislite svijet gdje se svi oblače isto i svi imaju isti ukus u odjevanju? Zvuči grozno... Živjela individualnost!

3. Seksualnost

Nije važno jeste li straight, gay, biseksualni ili nešto sasvim deseto. Vaša seksualnost nije važna, svi smo mi ljudi. Ako vas ikad netko pokuša natjerati da se osjećate loše ili vas sramoti zbog vašeg usmjerenja, jednostavno ih ignorirajte. Družite se s pristojnim i tolerantnim ljudima koji će vas prihvatiti takvu kakva jeste.

4. Težina

Jedna od najčešćih stvari zbog kojih se mnoge žene srame i osjećaju loše je upravo njihova težina. Modeli s naslovnica časopisa, manekenke i celebrity zvijezde, ali ponajviše mediji koji propagiraju čak i nezdravo mršava tijela natjerali su nas da se ne osjećamo dobro u vlastitoj koži. Ako vas netko optužuje da ste premršavi ili predebeli, ignorirajte ga. Najvažnije od svega je da se osjećate dobro u vlastitoj koži, bez obzira na konfekcijski broj koji nosite. Želite li smršaviti ili se udebljati, učinite to samo zbog sebe, nipošto zbog nekog drugog.

5. Hobiji

Volite li balet i ružičastu boju, ne biste se trebali sramiti samo zato jer je to tako 'girly'. S druge strane, ako obožavate nogomet i plavu boju, to je također u redu. Kakvi god bili vaši afiniteti, ne biste ih se trebali sramiti. Možete uživati u bilo kojem hobiju koji vam se sviđa, bez obzira na vaš spol. Nemojte dopustiti da vas činjenica da ste žena spriječi da radite nešto što volite.

6. Broj muškaraca

Broj vaših seksualnih partnera samo je vaša stvar i ne tiče se nikoga drugoga. Mnogo ljudi osuđuje žene koje su imale velik broj partnera, optužujući ih da su promiskuitetne. Sasvim je normalno da je vašem partneru stalo do toga, ali ostalih se to ne tiče pa svakako zanemarite bilo kakve bezobrazne komentare na tu temu.

7. Spol

Iako smo u 21. stoljeću, žene se i dalje prikazuju kao slabiji spol u odnosu na muškarce. Kako god bilo, nemojte se nikad sramiti toga što ste žena. Budite ponosne na svoj spol jer sve jako dobro znamo da biti žena nije nimalo lako. Biti žena je nevjerojatna stvar, a ne nešto čega bismo se trebale sramiti.

Ne možemo promijeniti način na koji razmišljaju drugi ljudi, ali možemo promijeniti način na koji vidimo same sebe. Nemojte dopustiti da vas tuđi bezobrazni komentari povrijede.

zena.hr