SDA NAPUSTILA SJEDNICU Osmorka i HDZ izglasali novo rukovodstvo Parlamenta FBiH

SDA NAPUSTILA SJEDNICU Osmorka i HDZ izglasali novo rukovodstvo Parlamenta FBiH
Fena

U nastavku konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, kojim je predsjedavao Safet Omerović (SBiH) kao najstariji među novoizabranim članovima Doma, za predsjedateljicu ovog doma izabrana je Mirjana Marinković Lepić (Naša stranka).

Marinković Lepić je izrazila uvjerenje da će rad ovog Doma biti u skladu s Poslovnikom i da će se gajiti kultura komunikacije.

Za poziciju dopredsjedatelja ovog doma izabrani su Edina Gabela (SBiH) i Mladen Bošković (HDZ BiH).

Što se tiče izbora radnih tijela Zastupničkog doma PFBiH, zaključeno je da će uslijediti kada se za to steknu uvjeti, prenosi Fena,

Prije toga, predsjedatelj konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović (SDA) prekinuo je sjednicu nakon čega su zastupnici iz SDA napustili sjednicu, dok su predstavnici ostalih stranaka ostali u dvorani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaimović je obrazložio da u petak istječu rokovi za konstituiranje Doma naroda Parlamenta FBiH. Dodao je kako treba sačekati i odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

U Zastupničkom domu Parlamenta FBiH ukupno ima 98 mandata. Prema potvrđenim rezultatima Općih izbora u BiH, koje je 2. studenoga objavilo Središnje izborno povjerenstvo, SDA je osvojila 26 mandata u Parlamentu Federacije BiH, slijede SDP BiH i koalicija okupljena oko HDZ-a BiH sa po 15 mandata, te Željko Komšić – DF za građansku državu s 12, dok je Koaliciji “Povjerenje” pripalo sedam mandata.

Naša stranka je u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH osvojila šest mandata, NES – za europsku BiH pet, Stranka za BiH četiri, a HDZ 1990 tri mandata.

Po jedan mandat osvojili su Pokret demokratske akcije, Bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović, Hrvatska republikanska stranka, Hrvatski nacionalni pomak (HNP) i POMAK – Pokret za modernu i aktivnu Krajinu.