SARAJEVO Kardinal Vinko Punljić proslavio 75 godina života, 50 misništva, 30 biskupstva i više od 25 kardinalske službe

Kardinal Vinko Puljić
nedjelja.ba

Vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić svečanom svetom misom u katedrali Srca Isusova u Sarajevu u četvrtak, 8. listopada obilježio je 75 godina života, 50 misništva, 30 biskupstva i više od 25 kardinalske službe.

Nakon procesije uslijedilo je svečano misno slavlje koje je predslavio kard. Vinko, a propovijed je uputio biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić. U koncelebraciji je bilo devet biskupa: apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, nadbiskup zadarski i predsjednik HBK-a mons. Želimir Puljić, apostolski vizitator za Međugorje mons. Henryk Hoser, nadbiskup beogradski mons. Stanislav Hočevar, biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić, pomoćni banjolučki biskup dr. mons. Marko Semren, pomoćni biskup đakovačko-osječki dr. mons. Ivan Ćurić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski administrator trebinjsko-mrkanski u miru mons. Ratko Perić. Suslavili su također: provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić,provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Tihomir Šutalo, te 50-ak svećenika. Okupio se i velik broj redovnica i vjernika. 

Na samom početku kard. Vinko od srca je pozdravio biskupe, provincijale, subraću misnike, redovnike, redovnice, kandidate i kandidatice, bogoslove i sve vjernike, kao i one koji su pratili misu putem medija. Zahvalio je i na svim pristiglim čestitkama.

Biti čovjek za druge 

Na početku prigodne homilije, mons. Palić podsjetio je da su se nazočni okupili kako bi euharistijom Gospodinu zahvalili za divna djela Njegova koja je učinio po kard. Puljiću i dodao kako ipak u središte promišljanja i riječi treba staviti Onoga od kojeg dolazi svaki dobar dar. Osvrćući se na misna čitanja (Jr 1,4-9), podsjetio je kako je prorok Jeremija, koji je neumorno naviještao Božju riječ, opominjao narod, zbog tog bio bičevan, zatvaran i prognan,  jedan od najtragičnijih likova Sv. pisma. „Da je prorok Jeremija znao, kakva ga zadaća i posljedice njegova poslanja čekaju, možda bi odmah na početku odustao. Postavši svećenikom, prihvativši biti čovjek za druge, kardinal Vinko je, kao i svi svećenici, odlučio služiti Gospodinu, ostvarujući poslanje koje mu povjerava Crkva. A život i poslanje koje mu je povjereno neće se previše razlikovati od onog Jeremijinog i drugih Božjih ljudi. Drugi svjetski rat, odgoj, školovanje i djelovanje u neprijateljskom komunističkom sustavu, rat i boravak u opkoljenom Sarajevu, promatranje ubijanja i protjerivanja mnogih vjernika iz njihovih domova, preživljeni pokušaj atentata, mnogi napadi svakovrsnih oblika koji, nažalost, traju i danas – sve su to okolnosti u kojima je trebalo ostati 'trijezan u svemu', pribran, u strahu hrabar, ljudski i Božji, bez trunke mržnje i ustrajan, kako bi se 'izvršilo djelo blagovjesničko i ispunilo služenje' (2 Tim 4,5)“, istaknuo je biskup Palić i dodao kako je Jeremija unatoč svemu, prorok nade te da je nadbiskupa Vinka u mnogim okolnostima jedino nada i mogla nositi.

Živjeti u ljubavi – živjeti u Bogu 

U nastavku propovijedi protumačio je kako poslanje koje povjerava Gospodin mnogo puta nije lako: ono traži napuštanje svojih želja za uspjehom, rezultatima, priznanjima; traži nijekanje sebe i u svojoj ranjivosti, u žrtvovanju istine o sebi, nasljedovati Krista. Osvrćući se na evanđeoske riječi: „Žetva je velika, radnika malo. Molite, dakle, gospodara žetve da radnika pošalje u žetvu svoju!“ (Lk 10,2), biskup je kazao kako su mnogo puta i drugi pomagali u vrijeme žetve, pa nije baš nedostajalo radnika. „Ali, vrijeme žetve je i vrijeme nesigurnosti. Imamo li dovoljno pomoćnika? Kakvo će biti vrijeme? A bilo je i pitanja: hoćemo li uopće smjeti žeti zbog različitih okolnosti i nesigurnosti?!“, naveo je na razmišljanje mons. Palić. „Upravo po Vašem životu otkrivamo da smo jedino u vjeri sigurni, u nadi nepobjedivi, a bez ljubavi smo ništa; prazna jeka i nepotrebni zveket. Bez ljubavi smo beživotni, osuđeni na smrt, jer jedino ljubav ostaje i onkrajnade i vjere. Živjeti u ljubavi znači živjeti u Bogu i živjeti Boga, njegovu dobrotu, njegovo milosrđe, njegovo suosjećanje“, zaključio je biskup Petar homiliju na misi zahvalnici obraćajući se nazočnima, a na poseban način kard. Vinku.

Očinska briga

Na kraju svete mise uslijedile su čestitke prigodom proslave jubileja vrhbosanskog nadbiskupa Puljića.
Prvo se u ime dijecezanskog klera Vrhbosanske nadbiskupije obratio profesor emeritus mons. Mato Zovkić. „Sjećam se kako je na početku svoje službe izjavio da je poslan pratiti nas u našem vjerničkom hodu kroz neko vrijeme, svjestan da je nadbiskupija postojala prije njega i da ostaje nakon što se po Papinoj odredbi povuče u mirovinu. U 30 godina svoje službe naš jubilarac zaredio je – uglavnom u ovoj katedrali – 262 svećenika: od toga su 147 redovnici a 115 biskupijski svećenici“, rekao je prof. Zovkić i dodao kako se svi pridružuju kardinalu jubilarcu u zahvaljivanju Bogu za dar života, vjere i crkvene službe.

Uslijedila je čestitka provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene, fra Joze Marinčića koju je izrekao u ime redovnica i redovnika. „Uzoriti oče kardinale uvijek ste tražili putove očuvanja duha zajedništva, kao zalog budućnosti žive Crkve u našem narodu ponekad cjepkana fragmentarnošću i individualizmom. Nastojali ste prepoznavati i priznavati karizmu svake pojedine redovničke zajednice kao dar Duha Svetoga i kao poticaj na rast u duhovnom životu ove mjesne Crkve“, rekao je provincijal Marinčić i vrhbosanskom nadbiskupu zahvalio na očinskoj brizi za karizme redovničkih zajednica.

Služio Bogu, Crkvi, narodu

U ime Biskupske konferencije BiH obratio se njezin potpredsjednik i vrhbosanski nadbiskup koadjutor  mons. Tomo Vukšić. „Kad ste prije 50 godina bili zaređeni za svećenika, tada niste mogli ni naslutiti kojim putovima će Vas voditi Providnost Božja, koje će Vam sve službe Crkva povjeravati i kamo će Vas slati. No kako su dolazile, a često i u obliku velikih iznenađenja, Vi ste ih – i službe, i kušnje, i križeve – prihvaćali s povjerenjem u Providnost te svoju volju, talente i mogućnosti dragovoljno stavljali na raspolaganje“, istaknuo je među ostalim mons. Vukšić.

Potom je čestitku u ime Hrvatske biskupske konferencije izrekao njezin predsjednik i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Nazočne je podsjetio na veliku želju svetog pape Ivana Pavla II. za dolaskom u Sarajevo 1994. koji nije bio realiziran tada, ali da Sveti Otac na BiH i njezin narod i katolike nije zaboravio te je imenovao nadbiskupa Vinka kardinalom. „Dok spominjemo 75. obljetnicu rođenja, zlatni misnički jubilej, te 30. obljetnicu biskupskog posvećenja, harno zahvaljujemo Bogu na svemu što je kardinal Vinko učinio u nesebičnom služenju Bogu, Crkvi i narodu“, naglasio je nadbiskup Želimir.

Dar svećenika Vrhbosanske nadbiskupije 

Čestitku je uputio i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto. „Budući da se danas sjećamo i različitih svećeničkih godišnjica i jubileja u životu biskupa i svećenika, ovaj dinamizam sazrijevanja i susljednog darivanja završava samo danom bez zalaska kada se rađamo za nebo. Želim, stoga, ovom prigodom istaknuti kako je divno i privlačno iskustvo života koji je sav posvećen i potrošen na služenje u ministerijalnom svećeništvu“, poručio je apostolski nuncij i dodao kako kard. Vinku želi da mu Gospodin milostivo dadne svako dobro i svu sreću koju u svom srcu želi. Apostolski nuncij izrekao je čestitku na talijanskom jeziku, a prijevod je pročitao vlč. Dražen Kustura, glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije. 

Na samome kraju misnoga slavlja generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije, mons. Slađan Ćosić, uručio je kardinalu prigodni dar u ime svih svećenika ove dijeceze. Riječ je o kaležu kojega je izradio akademski kipar iz Tomislavgrada Ilija Skočibušić. Budući da je biskupsko geslo kardinala Vinka: Po Mariji u vjeri, nadi i ljubavi na kaležu su simbolično prikazane četiri marijanske dogme: Marija bogorodica, Marija vazda djevica, njezino Bezgrešno začeće i slavno Uznesenje na nebo.

Kratko se obratio i nadbiskup Vinko i pritome još jednom zahvalio svima na lijepim čestitkama i željama te zajedno s biskupima blagoslovio narod. Svečano misno slavlje uveličao je Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.