SAMO U BIH Jedan je vozač osam godina vozio bez vozačke dozvole, a drugi je 'nabio' nevjerojatan dug zbog kazni

SAMO U BIH Jedan je vozač osam godina vozio bez vozačke dozvole, a drugi je 'nabio' nevjerojatan dug zbog kazni
Hercegovina.info

Za prometne prekršaje u Bosni i Hercegovini vozači duguju 80,8 milijuna KM, a rekorder po ovoj osnovi je muškarac iz Sarajeva s iznosom od 267.643 KM duga.

Istovremeno, građani koji upravljaju motornim vozilom u ovom trenutku imaju neplaćenih više od pola milijuna prekršajnih naloga.

Osam godina vozio bez vozačke

A koliko su vozači "savjesni", pokazuje najsvježiji primjer iz Brčkog. Naime, policija u ovom gradu prije nekoliko dana zaustavila je osobu, kod koje je utvrđeno nepoštovanje više prometnih pravila, uključujući i to da je čak osam godina vozio bez vozačke dozvole.

Četvrti studenoga 2022. godine u 22:40 sati policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su tijekom redovnih poslova i zadataka u naselju Prutače zaustavili vozača motornog vozila marke pasat inicijala E.K., rođen 1979. godine, nastanjen u Brčkom, i utvrdili da ne posjeduje vozačku dozvolu, a nakon izvršene provjere da je ista istekla 2014. godine, te je poništena - naveli su iz brčanske Policije.

Da stvar po ovog Brčaka bude gora, samo po neplaćenim kaznama za vožnju on duguje skoro 7.000 KM.

Provjerom u službenom registru novčanih kazni utvrđeno je da je navedena osoba višestruki povratnik u vršenju prekršaja iz oblasti prometa, te da po neplaćenim kaznama ima dugovanje u iznosu od 6.976 KM. Zbog osnova sumnje da će navedena osoba nastaviti s vršenjem prekršaja privremeno mu je oduzeto motorno vozilo i pohranjeno u depozit Policije Brčko distrikta BiH. Protiv navedene osobe će Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka - priopćeno je iz Policije distrikta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupan dug

Iako treba platiti 7.000 KM, vozač iz Brčkog daleko je od vodeće petorke kada su u pitanju ukupna dugovanja za prometne prekršaje. Uz spomenutog rekordera iz Sarajeva, pet najvećih dužnika koji sjede za volanom u BiH duguje 570.000 KM.

Na prvom mjestu je vozač iz Sarajeva (općina Stari Grad) koji duguje 267.643 KM. Slijede vozači iz Maglaja i Hadžića s dugom od 82.973 KM, odnosno 75.009 KM. Na četvrtom mjestu je vozač iz Brčkog koji treba platiti 73.840 KM, a na petom osoba iz Gradačca sa 67.911 KM - rečeno je za Nezavisne novine iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDEEA).

Prema istim podacima, ukupan dug vozača za prometne prekršaje u BiH iznosi 80.815.865 KM, dok je broj neplaćenih naloga 510.399 (najviše ih se odnosi na prekoračenje brzine, neposjedovanje vozačke dozvole, upravljanje vozilom prije stjecanja vozačke dozvole, neposjedovanje adekvatne opreme, te upravljanje vozilom koje nije registrirano).