SAD Sjeverna Koreja u tajnosti šalje gomilu artiljerijskih granata Rusiji

Rat u Ukrajini
EPA

Bijela kuća danas je objavila da Sjeverna Koreja potajno šalje "značajan broj" artiljerijskih granata Rusiji za korištenje u invaziji na Ukrajinu.

John Kirby, glasnogovornik američkog Nacionalnog vijeća sigurnosti, rekao je da Sjeverna Koreja "potajno šalje" artiljerijsko streljivo Rusiji, ali je dodao da SAD "i dalje prati situaciju kako bi zaključio stižu li pošiljke u Rusiju". Rekao je kako SAD vjeruje da Sjeverna Koreja "pokušava ostaviti dojam da šalje artiljerijske granate u države Bliskog istoka ili sjeverne Afrike", prenosi Index.

"Neće promijeniti tijek rata"

Nije dao specifičnu procjenu količine granata koja je poslana, ali je dodao da pošiljke iz Sjeverne Koreje "neće promijeniti tijek rata". Iz Bijele kuće nisu specificirali kojom vrstom transporta Sjeverna Koreja šalje granate, baš kao ni hoće li SAD ili druge zemlje pokušati presresti isporuke granata Rusiji.

Zaharova: Zapad šalje Ukrajini plaćenike i goleme količine oružja

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova tvrdi da se Zapad sve više upliće u sukob u Ukrajini.

"Zapadna pomoć, uključujući goleme isporuke oružja i plaćenika, obuku ukrajinskih militanata i financiranje kijevskog režima, povećava razmjere sudjelovanja u događajima u Ukrajini", rekla je Zaharova danas na press-konferenciji, a prenosi rusko Ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru.

"Time Zapad konsolidira svoj status sudionika konflikta", dodala je Zaharova.