S&P dao najviši kreditni rejting Federaciji BiH dosad

Mostar,stari grad,turisti

Rejting agencija Standard & Poor's prvi je puta objavila kreditni rejting Federacije BiH s ocjenom 'B+/B' i stabilnim izgledima, predviđajući gospodarski oporavak i rast prihoda unatoč političkim prijeporima s drugim bosanskohercegovačkim entitetom, Republikom Srpskom.

"Stabilni izgledi odražavaju naše stajalište da će političko okruženje predstavljati izazove za financijsko planiranje, no predviđamo da će gospodarski oporavak podržati rast fiskalnih prihoda i da će inflacija prestati pritiskati potrošnju", objavili su iz S&P-a.

Pojasnili su da zbog toga Federaciji BiH dodjeljuju krediti rejting 'B+/B' i stabilnim izgledima.

S&P cijeloj Bosni i Hercegovini daje rejting B+ i stabilne izglede.

Procjenjuje kako će proračunski viškovi te pristup tržištu omogućiti da Federacija BiH održi stabilnu razinu likvidnosti.

Očekuje i smanjenje zaduženosti, uključujući i onu javnih poduzeća.

Loš scenarij koji bi vodio snižavanju ocjene prema S&P-u predstavljali bi visoki kapitalni izdaci te poremećaj u pristupu FBiH izvorima financiranja, prenosi Hina.

"To bi moglo biti posljedica znatnih nepovoljnih promjena u tržišnim uvjetima ili eskalacije međuvladinih napetosti koje su umanjile spremnost vanjskih i domaćih vjerovnika da osiguraju financiranje državi", pojasnili su iz međunarodne agencije.

Federacija BiH je jedan od dva entiteta koji djeluju unutar Bosne i Hercegovine, a drugi je Republika Srpska.

Prema S&P-u, FBiH djeluje u složenom nacionalnom političkom okruženju koje karakteriziraju etničke napetosti i neravnoteža moći, što ometa procese planiranja i izrade proračuna. 

Procjenom kuće Standard & Poor's pohvalio se federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta BiH Vojin Mijatović, navodeći kako je to najbolji odgovor oporbi te "još jedan dokaz" da je Federacija BiH vođena trenutnom vladom, "ekonomski i politički jedini faktor stabilnosti u Bosni I Hercegovini".