S Hrvatskom u Europu: Livanjski sir sirit će se u Čaporicama

Tako će se doskora na tržištu Hrvatske, a vjerojatno i drugih zemalja EU-a naći nadaleko čuveni livanjski sir proizveden u Čaporicama. I ne samo ta vrsta sira, piše slobodnadalmacija.hr

- U Livnu godišnje proizvedemo oko 400 tona različitih vrsta sira od kravljeg i ovčjeg mlijeka. Imamo 20 stalnih zaposlenika i oko 500 kooperanata. Do sada je naše glavno tržište bilo u Hrvatskoj, a distribucijski centar imali smo u Sinju. Kako je Hrvatska od 1. srpnja postala punopravnom članicom EU-a, mi nismo željeli ostati samo s druge strane. Stoga smo sagledali mliječne potencijale Splitsko-dalmatinske županije i odlučili u radnoj zoni Čaporice izgraditi modernu siranu. Hvala predsjedniku dr. Ivi Josipoviću što će siranu otvoriti, hvala ministarstvima i ministrima poljoprivrede i gospodarstva na potpori i razumijevanju te Gradu Trilju i Splitsko-dalmatinskoj županiji koji su nam u realizaciji ovoga projekta bili od velike pomoći - kaže Tomislav Puđa.

Nova sirana "Eko-sir Puđa" u radnoj zoni Čaporice ima 1600 metara kvadratnih proizvodnog prostora izgrađenog na parceli od 7 tisuća kvadrata. Izgradnja i nabava opreme financirani su vlastitim sredstvima vlasnika i bančinim kreditom. Prvo mlijeko za proizvodnju stići će početkom idućeg tjedna. Do sada smo potpisali ugovor o otkupu mlijeka s 10-ak proizvođača sa šireg područja Cetinske krajine i ugovorili isporuku 2000 litara mlijeka dnevno. Razgovaramo s drugim proizvođačima mlijeka, i to ne samo o otkupu pomuženog od krava koje posjeduju. Ponudit ćemo im nabavu mliječnih junica. Ova sirana kapacitirana je za preradu 10 tisuća litara kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka dnevno, radom u dvije smjene. Naš cilj je da što prije dosegnemo toliku proizvodnju. A da bismo to postigli, svjesni smo da moramo ulagati i u primarnu proizvodnju, odnosno u proizvodnju mlijeka - kaže Puđa.

U novoizgrađenoj sirani u Čaporicama za sada će raditi 10 zaposlenika, koji su već educirani pa se u novom pogonu neće učiti poslu. Vlasnik i direktor Puđa otkrio nam je da će se, osim sira po recepturi iz njihove livanjske sirane, u Čaporicama proizvoditi delikatesni sirevi po starim receptima iz Dalmatinske zagore. Radi se o gotovo zaboravljenim receptima. Po njima smo napravili probne uzorke. Vjerujte da će po kvaliteti ti sirevi premašiti nadaleko čuvene sireve iz naše livanjske sirane - samouvjereno tvrdi Tomislav Puđa.