FOTO  S dolaskom ljeta porastao broj švercanja, tinejdžerica pokušala prenijeti Rolex vrijedan 12.200 eura

švercanje Srbija

S početkom ljetne sezone i pojačanim prometom putnika, na graničnim prijelazima, ali i u dubinskim kontrolama, zabilježen je porast carinskih prekršaja u kojima je zaplijenjena neprijavljena roba i gotovina vrijedna više od 100.000 eura, priopćila je Uprava carina Srbije.

Na ulazu graničnog prijelaza Horgoš, 15. lipnja u prtljažniku jednog kombija među osobnom prtljagom otkriven je tovar od čak 16 kompleta alata marke “Panasonic”, jedan aparat za kalibraciju i jedan aparat za testiranje termalnih sustava ukupne vrijednosti od 23.450 eura koje putnik nije prijavio.

Nešto ranije tog dana, kako navode iz Uprave carine, na istom mjestu, otkriven je i pokušaj krijumčarenja 87 sprava za vježbanje čija je vrijednost procijenjena na 34.550 eura. U tovarnom dijelu kombija carinici su pronašli 44 gumene daske za surfanje, 15 traka za trčanje, 14 vaga za mjerenje, sedam sobnih trenažera, tri trampolina i četiri sprave za suho veslanje.

“Iako je samo nekoliko dana ranije na aerodromu “Nikola Tesla” zabilježen pokušaj krijumčarenja 50 boksova cigareta u prtljazi jednog putnika, ovog vikenda je ta količina nadmašena. Naime, 15. lipnja 2024. godine je u Republiku Srbiju doputovao putnik koji je u prtljag spakirao čak 16.430 komada cigareta bez akciznih markica, odnosno gotovo 82 boksova cigareta”, dodaju u priopćenju.

Tijekom dubinske kontrole na magistralnoj cesti Raška – Kraljevo, carinici su 14. lipnja zaustavili kamion jedne kurirske službe u čijem se tovaru našlo mnoštvo strane robe bez dokaza o plaćenim uvoznim davanjima, ali i čak 42.000 tableta lijeka “Lexilium” od 3 i 6 miligrama.

Istog dana je na ulazu graničnog prijelaza Horgoš otkriven i neobičan pokušaj krijumčarenja robe teške preko 167 kilograma za koju je putnik rekao da je riječ o metalnim odstojnicima za matične ploče računala koje je kao otpad kupio u Njemačkoj. Metalne iglice raznih duljina i debljina ispunile su četiri velike kartonske kutije koje su putnici kamuflirali osobnom prtljagom.

“Oko 23:30 sati 14. lipnja u Beograd je doputovala putnica u čijoj je prtljazi otkriven neprijavljeni ručni sat marke “Rolex” čija je vrijednost procijenjena na 12.200 eura. Na pitanje zašto robu nije prijavila, tinejdžerica je rekla da nije bila informirana o tome da vrijedne stvari moraju biti prijavljene na ulazu u zemlju”, kažu u Upravi carine.

Pored zapljena robe, zabilježen je i jedan devizni prekršaj u vrijednosti od 21.960 eura. Naime, neprijavljeni novac iznad dozvoljenog limita od 10.000 eura otkriven je kod putnika koji je iz Francuske putovao ka Srbiji, a na ulazu u zemlju carinicima je rekao da nema ništa za prijaviti.

Tijekom detaljnog pregleda koji je uslijedio, carinici su neprijavljene devize otkrili u koverti skrivenoj među sokovima, ali i u džepovima hlača zapakiranih u prtljag, kao i u džepovima traperica koje je putnik nosio na sebi. Ukupno je otkriveno 31.960 eura, od čega je iznos od 10.000 koji ne podliježe prijavljivanju putniku odmah vraćen, dok je predmet prekršaja suma od 21.960 neprijavljenih eura.