VIDEO  Rusija prijeti članicama UN-a, Poljska objavila upute građanima kako se pripremiti za rat

rat u ukrajini, Rusija, un
AFP

Rusija je upozorila države članice UN-a da će, budu li glasale za ili budu li suzdržane u vezi američkog zahtjeva da je se suspendira iz Vijeća za ljudska prava, smatrati to “neprijateljskom gestom” koja će imati posljedice za njihove bilateralne odnose, po noti koju je Reuters u srijedu dobio na uvid.

“Vrijedno je spomenuti da će se ne samo potpora za tu inicijativu, nego i ekvidistantna pozicija u glasanju – suzdržanost ili nesudjelovanje – smatrati neprijateljskom gestom. Uz to, pozicija svake zemlje uzet će se u obzir i prilikom razvoja bilateralnih odnosa i u radu u pitanjima koja su za njih važna u okviru UN-a”, navodi se u noti.

SAD je u ponedjeljak objavio da će tražiti da se Rusiju suspendira iz UN-ova Vijeća za ljudska prava pošto je Ukrajina optužila ruske vojnike da su ubili stotine civila u Buči. Opća skupština UN-a, koja ima 193 članice, glasat će o tome u četvrtak.

Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk pozvala je stanovnike Harkiva, Donecka te Luhanska na evakuaciju. Ujedno je upozorila da bi daljnji ruski napadi mogli prekinuti trenutno uspostavljene humanitarne koridore, prenosi Telegram.

Državne željeznice Ukrajine priopćile su da je bilo žrtava kada su u srijedu tri rakete pogodile željezničku stanicu u istočnoj Ukrajini. “Ima žrtava”, stoji u priopćenju, ne navodeći detalje o broju žrtava ili mjestu napada. No, navodi se da su oštećene zgrade, pruga i “željeznički dio”.

Na društvenim mrežama su se pojavile snimke uništenog Hostomela, grada nedaleko Kijeva. Uništena je bolnica, ali i zgrade. Iz tog grada, prema ukrajinskim informacijama, nestalo je 400 ljudi.

Poljska vlada objavila je vodič građanima koji sadrži upute o tome kako se pripremiti za kriznu situaciju kao što je rat.

U vodiču navodi što napraviti u slučaju napada raznim vrstama oružja, od konvencionalnog preko kemijskog do nuklearnog. Opisuju se i sustavi javnog uzbunjivanja koji se koriste u takvim slučajevima.

Vodič savjetuje građane da naprave zalihe vode, hrane, lijekova i baterijskih svjetiljki u slučaju nestanka struje.

Sadržaj se učitava...

Poljska vlada navodi da mora pripremiti građane za različite scenarije, ali niječe da je vodič povezan s ratom u Ukrajini. Raniji slični vodiči uključivali su situacije poput poplava i ledenog zimskog vremena.

No, prijetnja ruske invazije svakako je na umu dijela građana u Poljskoj, koja graniči s Ukrajinom. Iako je Rusija fokusirala većinu svojih napada na sjever, jug i istok Ukrajine, ruske snage izvele su više napada na Lavov, grad udaljen samo 60-ak kilometara od poljske granice, prenosi Index.