Rusija neće više financirati Ured visokog predstavnika u BiH (OHR)

Rusija, Ured visokog predstavnika, OHR, schmidt

Iz OHR-a ističu da novac za njihovo financiranje osiguravaju zemlje članice Vijeća za implementaciju mira

Ruska Federacija je informirala Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) da suspendira svoje sudjelovanje u financiranju OHR-a, potvrđeno je za Avaz.

S druge strane, iz Veleposlanstva Rusije u BiH ovu tvrdnju iz OHR-a nisu željeli komentirati.

"Financijska pitanja ne bismo željeli komentirati, jer su to pitanja unutrašnje strukture OHR-a", rekli su iz ruskog veleposlanstva.

U srpnju 2021. godine, Ruska Federacija najavila je da više neće sudjelovati na sastancima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, a u veljači 2022., informirala je OHR da suspendira svoje sudjelovanje u financiranju OHR-a.

Novac za financiranje OHR-a osiguravaju zemlje članice Vijeća za implementaciju mira prema omjeru koji je objavljen na internet stranici OHR-a. Proračunska godina OHR-a traje od 1. srpnja tekuće, do 30. lipnja naredne godine, kazali su iz OHR-a.

Inače, sredstva za financiranje OHR-a osiguravaju zemlje članice Vijeća za implementaciju mira. Proračun OHR-a za 2021/2022. godinu iznosi 5.327.627 eura.

"Pregled doprinosa pojedinih zemalja u proračunu OHR-a je sljedeći: EU 47,68 posto, SAD 22 posto, Japan 10 posto, UK 6,69 posto, Kanada 3,03 posto, Organizacija islamske konferencije 2,5 posto, Rusija 1,2 posto, ostali 6,9 posto", navedeno je na stranici OHR-a.

Pri tome, prema tvrdnjama iz OHR-a, Rusija je još prošle godine iznijela svoj stav po pitanju sastanaka UO PIC-a.

Ne sudjeluju na sastancima

Osvrnuli su se i na Christiana Schmidta, kojeg, podsjetimo, predstavnici iz RS ne priznaju kao visokog predstavnika u BiH.

"Principijelan stav Rusije u vezi s nelegitimnošću Schmidta kao visokog predstavnika u BiH dobro je poznat. Međutim, to ne mora značiti da ne sudjelujemo u radu UO PIC-a. Rusija je spremna razmotriti mogućnost obnavljanja suradnje s gospodinom Schmidtom ukoliko on bude dobio neophodnu suglasnost Vijeća sigurnosti UN-a za ovu funkciju", rekli su za Nezavisne novine iz Veleposlanstva Rusije u BiH.

Inače, upitan je li Rusija i dalje članica Vijeća za provođenje mira, američki veleposlanik u BiH Michael Murphy nedavno je rekao da Rusija više ne sudjeluje na sastancima veleposlanika i na Upravnom odboru PIC-a, kao i da ne plaća svoj dio članarine za OHR koji uplaćuju sve članice tog tijela.

"Pretpostavljam da je Rusija odlučila napustiti PIC", istakao je Murphy tijekom nedavne posjete Banjoj Luci.