VIDEO  RUSI ZAUZELI ČERNOBIL I ZRAČNU LUKU KOD KIJEVA Zelenskij: Ovo je objava rata cijeloj Europi

ukrajina, Rusija, černobil
Screenshot

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je objavio da ruske snage napadaju područje Černobila.

"Ruske okupacijske snage pokušavaju osvojiti nuklearnu elektranu u Černobilu. Naši branitelji daju svoje živote kako se tragedija iz 1986. ne bi ponovila. Prijavio sam to švedskom premijeru. Ovo je objava rata cijeloj Europi", napisao je Zelenskij na Twitteru, prenosi Index.

Ministarstvo vanjskih poslova: Černobil se može ponoviti 2022.

O Černobilu se na Twitteru oglasilo i ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova.

"1986. godine svijet je vidio najveću tehnološku katastrofu u Černobilu. Ruski napad na Ukrajinu mogao bi uzrokovati novu ekološku katastrofu s obzirom na to da ruske snage napreduju prema Černobilu. Ako Rusija nastavi s ratom, Černobil se može ponoviti 2022. godine", objavilo je ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova. 

"Možda je oštećeno skladište nuklearnog otpada"

U borbama je možda oštećeno skladište nuklearnog otpada, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, a prenosi dopisnik američkog NBC-ja Richard Engel.

"Nakon žestoke borbe izgubili smo kontrolu nad Černobilom. Stanje nuklearne elektrane i skladišta nuklearnog otpada nije poznato", rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Na Twitteru je objavljena snimka na kojoj se vide ruski tenkovi ispred elektrane. Autentičnost snimke potvrdio je BBC.

Bjeloruska novinarka: Zauzeli su elektranu i uzeli radnike za taoce

Hana Ljubakova, novinarka iz Bjelorusije, objavila je na Twitteru da su ruske snage zauzele nuklearnu elektranu u Černobilu. Radnici elektrane su zarobljeni, piše Ljubakova. 

U Černobilu je, podsjetimo, 1986. došlo do eksplozije nuklearnog reaktora. Taj incident smatra se najvećom nuklearnom katastrofom u povijesti.