Rusi raketom pogodili zgradu. Spasitelji izvlače ljude, strahuje se od puno mrtvih

Rat u Ukrajini
Ilustracija/EPA/Profimedia

Ruske snage danas su projektilom pogodile stambenu zgradu u istočnom ukrajinskom gradu Dnjepru. Prema dosad objavljenim informacijama, u napadu je poginulo petero ljudi, a 60 ih je ranjeno. Među ranjenima je i 12-ero djece, objavio je guverner regije Valentin Rezničenko.

Ukrajinska strana zasad je izvijestila da je iz ruševina deveterokatnice izvučeno 15 osoba. BBC navodi kako je direktan pogodak ruskog projektila u stambenu zgradu u Dnjepru izazvao prvo šok, a potom hitnu akciju spašavanja.

Očekuje se rast broja stradalih

Na licu mjesta se odmah po napadu okupio velik broj ljudi, javlja BBC. Dio njih u nevjerici je gledao ostatke zgrade, a dio se priključio spasiteljima i hitnim službama. Kako pada noć, baš kao i temperature, očekuje se da će broj stradalih značajno porasti, prenosi Index.

Ruske snage danas su, podsjetimo, izvele velik raketni napad na Ukrajinu. Gađali su prvenstveno energetsku infrastrukturu, pri čemu su najžešći napadi zabilježeni u regijama Harkiv i Kijev.

Od posljednjeg velikog raketnog napada na Ukrajinu prošla su puna dva tjedna, što je na Zapadu, ali i u Ukrajini potaknulo nagađanja da bi se ruski "energetski rat" mogao bližiti kraju zbog mogućeg iscrpljivanja zaliha projektila, ali i činjenice da dosadašnji napadi nisu slomili borbeni duh Ukrajinaca. No današnji napad sugerira da Moskva i dalje smatra kako se radi o taktici koja se isplati.

Zelenski: Zapad ovo može zaustaviti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je danas da bi se ruski napadi na civilne ciljeve mogli zaustaviti samo ako zapadni partneri Ukrajini dostave potrebno oružje.

"Što je potrebno za ovo? Ono oružje koje se nalazi u skladištima naših partnera i na koje naši vojnici čekaju tako dugo", rekao je Zelenski u noćnom obraćanju nakon niza ruskih raketnih napada na ukrajinske gradove. "Cijeli svijet zna što i kako učiniti da se zaustave oni koji siju smrt. Zahvaljujem svima koji nam u ovome pomažu."