RUŠE PREDRASUDE U jednoj tvrtki iz BiH žene rade 'muški posao'

Radnici
Screenshot/FTV

Odavno je postalo jasno da su žene sposobne jednako kao i muškarci te da jednako dobro mogu raditi na teškim poslovima ako im se pruži prilika. Primjer dobre prakse stiže nam iz Unsko-sanske županije, piše Federalna.

Velikokladuška firma Stolarkomerc bavi se proizvodnjom namještaja i primjer je gospodarskog subjekta koji zapošljava šezdesetak radnika. Neuobičajeno, ali više od 70% zaposlenih su žene. Prema riječima direktora, upravo su one stupovi tvrtke.

“Žena je poslovođa, žena je šef nabave, žena vodi kompletnu administraciju, to je ono što se tiče ovog administrativnog dijela, u proizvodnji žene rade na svim mašinama, od tiplarice, kanterice, brusilice, sve što su faktički stolarski poslovi”, kaže direktorica tvrtke Stolarkomerc Denis Kendić.

Prema riječima direktora, žene koje rade s njim su sposobne, pedantne i pouzdane. One su primjer kako žene koje rade u ovoj tvrtki mjere granice i ruše predrasude.

“Tvrtka se bavi proizvodnjom namještaja što je možda za nekog tabu tema da baš žene to rade jer to je većinom isključivo bio muški posao, ali vremena se mijenjaju”, kaže poslovođa Enisa Keserović.

"Moj posao podrazumijeva bacanje temelja i temeljne boje, lakiranje raznim bojama, medijapanom, po potrebi iverice, nekada i željeza, zavisi od potrebe proizvodnje", navodi Vildana Kendić, jedna od zaposlenica.

Prema riječima zaposlenica, njihova radna atmosfera je opuštena i dobro organizirana, pa njihov tim odlično funkcionira, jer žene koje imaju istančan osjećaj za dizajn i estetiku, a istovremeno bruse, režu, lakiraju i montiraju namještaj – dokaz su da žene mogu sve.