RODITELJI I PROFESORU U ŽZH "Djeca moraju ići normalno u školu, šteta je već golema"

Široki Brijeg, Županija Zapadnohercegovačka, škola, djeca, koronavirus

Inicijativa oko koje su okupljeni roditelji i profesori djece u školama Županije Zapadnohercegovačke predali su peticiju "Vratite nam normalnu nastavu". Od Ministarstva traže usklađivanje i normalizaciju školskih sati te organizaciju usluga autoprijevoznika koji voze djecu u škole.

"Prikupljeni potpisi u Peticiji pod naslovom Vratite nam normalnu nastavu poslani su na adresu Ministarstva obrazovanja, znanosti kulture i športa, u Zavod za obrazovanje, na Skupštinu ŽZH i u Gradsku upravu. Zadnjih nekoliko dana održani su sastanci na kojima se razgovaralo na temu normalizacije trajanja školskih sati u osnovnim i srednjim školama. Zavod za obrazovanje poslao je dopis s punom podrškom profesorima i nastavnicima koji se zalažu za ujednačeno trajanje sati te da će uputiti zahtjev Ministarstvu obrazovanja u čijoj je nadležnosti odredba trajanja sati. Uskoro je održan i sastanak resornog ministarstva i ravnatelja osnovnih i srednjih škola te je odlučeno da će od 28. veljače 2022. stupiti na snagu odredba da školski sat u osnovnim školama traje po 45 minuta, a u srednjim školama 40 minuta i da će veliki odmor trajati 15 minuta.

Ostaje samo da autoprijevoznik uskladi raspored vožnje s nastavom u našim školama te da na taj način napokon završi izvanredno stanje. Također, podsjećamo da osnovne škole nemaju problem s prijevozom jer rade u jednoj smjeni, ali za srednje je škole jednostavno nužno da nastava u prvoj smjeni traje od 7:30h do 12:55h, a u drugoj smjeni da počinje u 13.15h i traje do 18:40h", navode iz Inicijative.

"Svi ćemo se složiti da učenicima treba stabilnost i kvalitetna nastava kako bi nadoknadili barem dio onoga što je propušteno od početka pandemije virusa COVID-19. Šteta je već golema i nema prostora za odgađanje normalizacije nastavnoga procesa. Zahvaljujemo svima koji su nas podržali i  potpisali našu Peticiju te svima onima koji su imali razumijevanja te udovoljili našim zahtjevima. Još jednom napominjemo kako je dobrobit učenika na prvome mjestu i da nećemo dopustiti da išta ugrozi njihovo pravo na kvalitetno obrazovanje kakvo imaju drugi učenici", zaključuju u svome priopćenju.