FOTO  RODITELJI APELIRAJU "Djeca nose glavu u torbi, nema nikakve signalizacije, a vozi se luđački"

Regulacije prometa Bijeli Brijeg
Hercegovina.info

„Ja sam vodila curicu u školu, auto nam je stao na zebri, a drugi auto je preticao preko zebre i umalo nas nije udario. Iste sekunde od bijesa sam zvala policiju“, počinje naš razgovor jedna od zabrinutih majki ispred grupe roditelja.

Dok stojimo na parkingu iza dvorane na Bijelom Brijegu i pričamo o problemima i brigama osnovnoškolaca i njihovih roditelja u školi 'Silvije Strahimir Kranjčević' svjedočimo svemu onome što ćete čitati u narednim recima. Tijekom dana su ogromne gužve svakako na toj dionici, a stvar je postala puno gora otkad je krenulo rekonstruiranje ulice Bleiburških žrtava.

Tu trenutno ne vrijede nikakva pravila, polukružno se okreće tko hoće i gdje god ima prostora, stara prometna signalizacija ne vrijedi, a nova neažurnošću zbunjuje vozače koji nisu svakodnevno na toj relaciji pa voze u jednom traku, iako se odnedavno promet regularno odvija u dva traka. Pješačkih zebri uglavnom nema, a gdje ima iscrtane su s jedne strane ceste, s druge nisu. Brzina je tek posebna priča jer smo dojma da je ipak dobro što su gužve za vrijeme nastave jer je to jedini faktor koji može usporiti vozače s obzirom na to da nema adekvatnih ili nikakvih ležećih policajaca, a policija nema (još) nadležnost kažnjavati nesavjesne vozače. 

Regulacije prometa Bijeli Brijeg

Policija može doći, ali to nije njihova ovlast, tu može učiniti nešto jedino Grad Mostar. Gospođa koja radi u gradskoj upravi već je davno pisala gradonačelniku i nije dobila nikakav odgovor.

„Uzmite također i kružni tok što spaja ovu ulicu s Dubrovačkom, tu isto nema nikakav pješački prijelaz. Da ne govorimo o brzini s kojom se ulazi u ovaj kružni tok“, priča nam Ivana Krtalić, koja se i obratila uime zabrinute grupe osnovnoškolaca.

„Moje dijete je treći razred, to je uvijek glava u torbi. I to dijete treba proći svaki dan tu gore ulicu gdje je pješački označen samo s jedne strane, s druge nema ništa. Da stvar bude još gora kod 'Antiruza' auti masovno tuda prelaze preko otoka da ne bi morali kružiti do Smrčenjaka“, ističe Ana, jedna od prisutnih majki.

„Jasno nam je da projekt nije završen, ali pješački prijelazi su nerazumljivi, čudni su prioriteti rada. Zar nije prioritet ocrtati zebre do kraja, urediti signalizaciju, postaviti znakove da je škola u blizini. Ovdje su neka dva ležeća na koje se nitko ne obazire jer ne treba skoro nikako usporiti jer su niski“, navode.

Regulacije prometa Bijeli Brijeg

U trenutku dok pričamo nastavnica iz škole prevodi dvoje djece preko ulice i verbalno izražava vidno nezadovoljstvo prometnim regulativama.

„Cijela ova ulica je problem. Gore kod rehabiltacijskog centra, stalno opominjemo ljude što tu parkiraju jer nije predviđeno za parkirati poprijeko i onda zauzmu cijeli pločnik i onda dijete mora sigurno 1,5 metar na cesti ući da bi zaobišlo auto“, pričaju roditelji, a treba dodati da je u tim uvjetima skoro nemoguće sigurno voziti dječja ili invalidska kolica prostorom predviđenim za pješake.

„Ponavljamo da razumijemo da nije gotovo, ali kako može pola biti gotovo, a pola nije. Zebra s jedne strane ocrtana, s druge nije. Ja imam curicu koja je šesti razred, za nju mi nije problem, ali za ovu manju djecu moram kući Boga moliti da ne bi nešto bilo do škole“, dodaje brižna majka.

Rok za završetak radova je rujan 2021. Izvođač radova HP Investing prema predviđenim rokovima ima još 10-ak dana. Stanovnici tog dijela grada i ne vjeruju baš izvođaču i investitoru pa su na tabli s informacijama koja predviđa završetak radova za 2 godine dodali i jedinicu pa je završni rok radova 12 godina.

Iz Odjela za urbanizam Grada Mostara odgovorili su nam kako će radovi završiti u listopadu.

"U tijeku je obnova prometne signalizacije i na staroj dionici Ulice Blajburških žrtava, tako da  su već urađena na dvije kolovozne trake (zapadne), a dogovorena je i nova signalizacija na preostale dvije kolovozne trake (istočne). Cijeli posao koordiniraju Draženko Vrljić dipl.ing.prometa i Goran Glavaš dipl.ing.prometa., isto bi trebalo uraditi JP Komunalno iz sredstava održavanja prometne signalizacije. Obzirom da su predložene neke izmjene i poboljšanja signalizacije (novi uspornici (ležeći policajci), pješački prelazi, itd.), radili su i rade nova Rješenja prometa, što je također bilo potrebno. Očekujemo u idućiom danima da se završe radovi na obnovi prometne signalizacije, što se posebno odnosi na pješačke prelaze i uspornike kod Osnovne škole. Okončanje radova očekujemo u listopadu 2021.godine, uz napomenu da je u tijeku postupak izmjene odobrenja za građenje, koje se posebno odnosi na izmjenu tehničkog i prometnog rješenja raskrižja na vrhu Ul. Blajburških žrtava u kružno raskrižje. Pribavljanjem potrebnog odobrenja, kao i nedostajućih sredstava, za navedeno kružno raskrižje, omogućit će se nastavak radova", rekli su nam.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.