VELIKI DANI Raspored prijenosa bogoslužja online

Molitva
Getty images

Nekoliko mostarskih župa organiziralo je prijenose uživo kako bi vam olakšale praćenje svetih misa i obreda za Vazmeno trodnevlje i Uskrs. Portal hercegovina.info donosi vam raspored prijenosa uživo uključujući i mise iz Vatikana.

Veliki četvrtak

Danas je Veliki četvrtak, dan kojim počinju Dani Vazmenoga Trodnevlja, a na taj dan Crkva se spominje Posljednje večere na kojoj je Isus Krist, uoči muke i smrti, ustanovio Euharistiju i sakrament svećeništva.

Prijenos uživo možete pratiti iz župe sv. Ivana Apostola i Evanđelista u 18 sati putem Facebooka profila Sveti Ivan.

Sv. Misu u Katedrali možete pratiti putem RTV Herceg Bosne s izravnim prijenosom u 17 sati.

U župi svetog Mateja apostola i evanđeliste Mostar misa uživo biti će u 18 sati putem Facebook profila Ivan don Bijakšić.

Prijenos iz Vatikana emitira se u 18 sati na YouTube kanalu Vatican Newsa.

Veliki Petak

Veliki petak je jedini dan u godini kad Katolička Crkva ne slavi misu, ali postoje obredi. To je dan spomena Kristove muke, razapinjanja i smrti pa liturgija ne predviđa slavljenje svete mise, no kršćanska se zajednica okuplja kako bi promišljala o velikom otajstvu zla koje pritišće čovječanstvo, kako bi se u svjetlu Božje Riječi i dojmljivom liturgijom spomenula Kristovih patnji.

Iz župe sv. Ivana Apostola i Evanđelista priopćili su kako će prijenos uživo biti na Facebook profilu Sveti Ivan u 18 sati.

Obred Velikog petka iz Katedrale će biti u televizijskom prijenosu u 16.30 sati, dok će na profilu Ivan don Bijakšić prijenos uživo biti u 18 sati.

Prijenos Križnog puta ispred bazilike sv. Petra emitirati će HTV1 te YouTube kanal Vatican Newsa u 21 sat.

Velika subota

Velika subota obilježena je dubokom tišinom. Crkve su ogoljene i nisu predviđena liturgijska slavlja. Dok iščekuju veliki događaj uskrsnuća, vjernici s Marijom u očekivanju mole i razmatraju. Velika se važnost pridaje pristupanju sakramentu pomirenja.

Obred Velike subote možete pratiti iz župe sv. Ivana Apostola i Evanđelista putem Facebook profila Sveti Ivan u 18 sati.

Na Veliku subotu izravni prijenos iz Katedrale možete pratiti putem RTV Herceg Bosne u 17 sati.

Misa bdijenja iz župe svetog Mateja apostola i evanđeliste na Veliku subotu biti će u prijenosu uživo putem Facebook profila Ivan don Bijakšić u 20 sati.

U 21 sat iz Vatikana se emitira prijenos na YouTube kanalu Vatican Newsa.

 Sveti Uskrs

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, kojim se slavi središnji događaj kršćanstva - Kristovo uskrsnuće od mrtvih. Spomen Kristova uskrsnuća slavi se svečanim misama, koje u većim gradovima predvode nadbiskupi i biskupi.

Prijenos uživo iz iz župe sv. Ivana Apostola i Evanđelista biti će u 12 sati putem Facebook profila Sveti Ivan.

Sv. Misu s papinskim blagoslovom i potpunim oprostom na Uskrs u 11.00 sati predvodi biskup Ratko Perić iz mostarske katedrale.

Uskršnju misu možete pratiti iz župe svetog Mateja apostola i evanđeliste u 11 sati putem Facebook profila Ivan don Bijakšić.

Televizijski prijenos uskršnje mise biti će i na BHRT-u u 10.30 sati iz katedrale Presvetog Srca Isusova iz Sarajeva.

Prijenos iz Vatikana emitira se na YouTube kanalu Vatican Newsa u 11 sati. Nakon uskršnje mise slijedi blagoslov Svetog Oca Urbi et orbi koji će se od 11:55 prenositi na HTV1 te na BHRT-u.