Tijelovo je blagdan jedinstva Boga i čovjeka

tijelovo, blagdan, tijelovo, blagdan tijelovo, svetkovina tijelovo
Tom svetkovinom slavi se otajstvo Božje prisutnosti u euharistiji.

Tijelovo se slavi devetog četvrtka nakon Uskrsa, a u Hrvatskoj je to ujedno i državni blagdan. Uz svete mise, u našim župama danas se održavaju i tijelovske procesije tijekom kojih se u pokaznici nosi Presveto, a sadrži četiri postaje na kojima se navještava evanđelje na četiri strane svijeta.

U katoličkoj Crkvi uvriježena je poruka kako je Tijelovo blagdan jedinstva čovjeka i Boga, jedinstva svih ljudi te podsjeća na poruku apostola Pavla da u Kristu nema rasnih, etničkih niti vjerskih podjela među ljudima. Te riječi na umu će imati i svi oni koji ovog vikenda odlaze u Sarajevo na doček pape Franje.

Sve je krenulo od Svete Julijane

Kao poseban blagdan posvećen svečanom čašćenju Presvetog oltarskog sakramenta Tijelovo se prvi put obilježava u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo svetkovina se proširila tek stoljeće kasnije.

Sve je započelo s vizijom viziji augustinske redovnice sv. Julijane iz samostana kod Liegea u današnjoj Belgiji. Ona je imala viđenje punog mjeseca na kojemu je opazila jednu mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak jednog blagdana kojim bi se trebao častiti Presveti oltarski sakrament. Na njezinu je molbu mjesni biskup Robert de Thorote za svoju biskupiju uspostavio blagdan koji se na početku zvao blagdan euharistije.

Godine 1264. Papa Urban IV. objavljuje bulu kojom blagdan euharistije želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt spriječila ga je da to doista i učini. Tek u 14. stoljeću, 1317. godine, nakon objavljivanja bule pape Urbana IV pod naslovom "Transiturus de hoc mundo - Odlazeći s ovoga svijeta" - papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Zapadnu Crkvu.

vgdanas.hr