Sveti Otac na prvoj općoj audijenciji ove godine

Sveti Otac, Papa Franjo, vjera, ispovijedanje, Sveta misa, propovijed, Papa Franjo I., crkva, vjernici, odlomak iz Svetoga pisma, Papa Franjo, Vatikan, trgovina ljudima, zločin protiv čovječanstva, Sveti Otac, Sveti Otac, Papa Franjo I., Papa Franjo mladima, Papa, Sveti Otac, Papa Franjo, Papina kateheza, evanđelje,  iz Lukina evanđelja, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Papa Franjo mladima, Papa Franjo I., Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo mladima, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, jeruzalem
Bog je prisutnost čvrsta i stamena. On će ostati vjeran jer ne može negirati sebe samoga. To je sigurnost naše vjere, poručio je Sveti Otac na prvoj općoj audijenciji ove godine.

Započinjući niz kateheza o Božjem milosrđu, Papa je napomenuo kako će one biti ''pod biblijskim vidikom'', kako bismo o milosrđu učili slušajući što nas sam Bog uči po svojoj riječi.

U Svetom pismu, podsjetio je Papa, Bog je predstavljen kao ''Bog milosrdni''.

- To je njegovo ime, po kojem nam On objavljuje svoje lice i svoje srce. On sam sebe naziva: Gospodin, Bog milosrdan i milostiv; spor na srdžbu i bogat ljubavlju i vjernošću (Izl 34, 6) - kazao je Sveti Otac.

Katehezu je nastavio razlažući jednu po jednu ovih riječi Svetoga pisma.

- Gospodin je milosrdan. Slika koja se tu predlaže jest Bog koji se nad nama gane i raznježi, poput majke kad uzme u ruke svoje djeteta, jedino želeći da ga ljubi, štiti, spremna sve darovati, pa i sebe samu - objasnio je Papa dodajući kako bi se u doslovnom prijevodu te ljubav mogla nazvati ''ljubavlju utrobe''.

Sljedeće u Bibliji piše kako je ''Gospodin milostiv'', nastavio je Papa, objašnjavajući kako se Bog u svojoj veličini prigiba nad onim tko je slab i siromašan, uvijek spreman prihvatiti, razumjeti i oprostiti.

- On je poput milosrdnog oca iz prispodobe koju donosi Luka: oca koji se ne zatvara u svoju ljutnju zbog odlaska mlađega sina - nego upravo suprotno - nastavlja ga čekati te mu poslije trči ususret, grli ga ne dopuštajući mu niti da dovrši svoje priznanje, kao da mu zatvara usta - kazao je papa Franjo.

U nastavku prispodobe otac poziva i starijeg sina koji je ogorčen i nije mu do slavlja.

- I nad njim se otac prigiba, poziva ga da uđe, nastojeći njegovo srce otvoriti ljubavi, kako s 'gozbe milosrđa', nitko ne bi bio isključen. Milosrđe je gozba, radost - veselo je ustvrdio Papa.

Nastavio je objašnjavajući sljedeću karakteristiku Boga: ''spor na srdžbu''.

- Bog je doslovno 'dugoga daha'; odnosno daha strpljenja i sposobnosti da podnosi. Bog zna čekati, njegova vremena nisu nestrpljiva poput ljudskih - pojasnio je Papa.

Napokon, dodao je Papa, Gospodin se proglašava kao: ''bogat ljubavlju i vjernošću''.

- Bog je velik i moćan, ali se ta veličina i moć prelijevaju u ljubav prema nama tako sićušnima i nesposobnima. Njegova ljubav čini prvi korak i ne ovisi o ljudskim zaslugama, nego o beskrajnoj besplatnosti - kazao je dodajući kako tu skrb ne može zaustaviti ni grijeh.

Posljednje riječi kojima se Bog objavljuje je ''vjernost bez granica'', nastavio je papa Franjo.

- Bog je posvema i uvijek pouzdan. On će ostati vjeran jer ne može negirati sebe samoga. Ljubav i milosrđe su bitak, Boga. Bog je pouzdan, prisutnost čvrsta i stamena. To je sigurnost naše vjere - zaključio je katehezu Svet Otac.