PROPOVIJED C 5. Korizmena nedjelja

vjera, molitva, RAK, pobjeda, duhovnost, zdravlje, uticaj na zdravlje, zdravlje čovjeka, molitva, molitva za zdravlje, molitva krunice, religija, religija, vjera, molitva, 40 dana za život, Mostar, molitva, molitva, vjera, čovjek i vjera, religija, vjera, spoznaja, religija, čovjek i vjera, Papa Franjo, homilija, vjera, čovjek i vjera, život u vjeri, put Isusa Krista:, Isus, evanđelje, Njemačka, crkva, vjera, katica kiš, duhovna obnova, Gorica, Grude, katica kiš, mir, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, molitva, katica kiš, strah, katica kiš, katica kiš, katica kiš, molitva, očenaš, Papa, Papa Franjo, katica kiš, propovijed, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš,
Smrtna kazna

Orijentiran na budućnost
Jedno možemo mi naučiti iz završetka izlaganja Evanđelja. Isusov pogled nije orijentiran na prošlost, već na budućnost. Ovdje se sastaju također sva tri biblijska teksta današnje nedjelje. Narod Izraela povlači iz pogleda u prošlost svoju nadu za budućnost. Pavao neće da ostane na onom što je bilo, već se hoće ispružiti za onim što leži ispred njega. Isus neće preljubnicu prikovati onim gdje je pogriješila, već zahtijeva od nje da gleda u budućnost, kako bi tamo korigirala svoje držanje.
Mladalačko
Ovaj ugaoni pogled mogao bi se karakterizirati kao mladalački. To je privilegija mladosti da budu orijentirani na budućnost, te tako misle i žive. Mladi nemaju još mnogo iskustva koja se moraju uvrstiti u sve buduće, već žive s pogledom na ono što će doći. To oslobađa kreativnost, spontanost i živost. Iz toga možemo naučiti što znači, staro ostaviti i novo započeti. Mi trebamo jedan drugomu uvijek ponovno dati novu šansu.
Djeca
Još jasnije se vidi ovo držanje kod djece, koja se u jednom trenutku svađaju, a malo kasnije su opet najbolji prijatelji. Problem zapravo nisu grješke, već kako se njima ophodimo i kako s tim idemo u budućnost.
Smrtna kazna
Vjerojatno nije nikomu izmakla novo-raspaljena diskusija o smrtnoj kazni koja je provučena kroz medije povodom smaknuća jedne žene u Texasu. Kako bi Isus reagirao u takvoj situaciji?
Nažalost postoje također i u kršćanskim krugovima ljudi koji, ne samo da bace prvi kamen, već smatraju još svojom dužnošću ljude osuditi pa čak i ubiti. Ja nalazim za potresno, kada se smatra kršćanskim, odlučivanje o životu i smrti jednoga čovjeka.
Kao prvo se pri tome zaboravlja da postoji zapovijed «ti ne smiješ ubiti» koja ne gubi svoju važnost. Kao drugo, pri tome se ne osjeća ništa od kršćanskog milosrđa, već prije mržnja i osveta, a također i opraštanje koje je Isus, živeći kao uzor prikazao, pri tome se posve gubi.
Postavljanje pitanja
Ja pozivam svaku/svakoga koja/koji čita ili sluša ovaj tekst, da se preispita s tim u svezi. Kako često ti osuđuješ druge? Koji slobodan prostor ima onaj tebi nasuprot, kako bi u budućnosti djelovao drugačije, da bi bio drugačije ocijenjen? Kako se ti osjećaš kada si s osobom koju osuđuješ postavljen na istu razinu i najednom ti nedostaju argumenti?
Martin Schachinger
Prijevod s njemačkog: Katica Kiš