PAPA PUSTIO ŽENE U VATIKANSKU RIZNICU Šest njih u nadzoru

Papa Franjo, izjava, Papa, žene

Papa Franjo imenovao je u četvrtak šest žena u vijeće koje nadzire vatikanske financije, a među njima je i Leslie Jane Ferrar, bivša rizničarka princa Charlesa, prenosi Hina.

Imenovanjem šest žena na visoke pozicije Papa nastoji ispuniti obećanje da će uravnotežiti odnos muškaraca i žena u vatikanskoj birokraciji.

Prethodno Vijeće za ekonomiju bilo je sastavljeno isključivo od muškaraca. U vijeću postoji 15 zaduženja, koordinator je kardinal, a ostalih 14 mjesta je jednako podijenjeno između pripadnika klera i laika, piše Hina.

Među laicima će sada biti šest žena i jedan muškarac. Uz Ferrar tu je i Ruth May Kelly koja je u britanskoj laburističkoj vladi 2004.-2008. obnašala dužnost državne ministrice za obrazovanje i promet te za jednakost žena.

Ostale četiri dolaze iz poslovnog i bankovnog sektora te akademije.

Papa Franjo je u siječnju imenovao prvu ženu na visoku dužnost u Državnom tajništvu, diplomatskom i administrativnom središtu Vatikana kojim dominiraju muškarci.

Talijanska laikinja Francesca Di Giovanni (66) preuzela je novoosnovani položaj u Uredu za odnose s državama na mjestu podtajnice te je jedne od dvoje zamjenika ministra vanjskih poslova.

Najutjecajnije žene su Vatikanu su Barbara Jatta, šefica Vatikanskih muzeja i Christiane Murray, zamjenica šefa ureda za odnose s javnošću.

Franjo je prošle godine imenovao i prve četiri žene savjetnice Biskupske sinode, institucije osnovane prije 50 godina radi pripreme važnih sastanaka biskupa koji se o različitim temama održavaju svakih nekoliko godina.