Papa Franjo: To je Božji dar za koji nam valja moliti

Papa Franjo: To je Božji dar za koji nam valja moliti

Vjera uvijek pobjeđuje zato što čak i poraze pretvara u pobjede. Ali, to nije nešto magično, nego se radi o osobnom odnosu s Bogom, koji se ne uči iz knjiga. To je Božji dar za koji nam valja moliti, kazao je Papa u homiliji u Domu sv. Marte 14. siječnja.
Današnje čitanje iz Knjige proroka Samuela govori o porazu Izraelaca od ruke Filistejaca. Bio je to veliki pokolj, narod je izgubio sve, uključujući i dostojanstvo. Što je dovelo do tog poraza?

- Narod se malo po malo bio udaljio od Gospodina, živio je svjetovno, štujući idole. Išli su u svetište u Šilo, ali samo kao kulturalni običaj; izgubili su sinovski odnos s Bogom, nisu mu se klanjali. I Gospodin ih je ostavio same - rekao je Papa.

Kazao je kako narod na koncu koristi Kovčeg saveza kako bi pobijedio u boju, kao da se radi o pomalo magičnoj stvari. U Kovčegu je bio Zakon - onaj Zakon koji nisu slijedili i od kojeg su se udaljili.

- Više nije bilo osobnog odnosa s Gospodinom; zaboravili su na Boga koji ih je spasio. I bili su poraženi: 30 tisuća Izraelaca je ubijeno, Kovčeg saveza pada u ruke Filistejaca, a dva Elijeva sina, oni pokvareni svećenici koji su izrabljivali narod u svetištu u Šilu, bili su ubijeni. Radilo se o totalnom porazu. Narod koji se udalji od Boga tako završava - napomenuo je Papa.

Dodao je kako narod ima svetište, ali srce nije s Bogom, ne klanja se Bogu.

- Vjeruju u Boga, ali u Boga koji je pomalo maglovit, dalek, koji ne ulazi u srce i čije zapovjedi ne slijede. To je poraz - naglasio je Sveti Otac i dodao kako nam današnje evanđelje govori o pobjedi.

Gubavac dolazi pred Isusa, klekne pred njega i zamoli: Ako hoćeš, možeš me očistiti.

- Taj gubavac Gospodinu govori 'Ja sam poraz', jer nije mogao živjeti u zajednici, uvijek je bio izbacivan, odvajan. Međutim, Isusu kaže: Ti možeš preobraziti taj poraz u pobjedu. Pred tim se Gospodin smilova i očisti ga od gube. Tako je jednostavno ta bitka završila u dvije minute s pobjedom. A ona iz prvoga čitanja trajala je čitav dan, a završila porazom - kazao je papa Franjo.

Sveti Otac rekao je kako je očišćeni gubavac imao nešto što ga je potaknulo da ide k Isusu, imao je vjeru.

- Apostol Ivan kaže da je naša pobjeda nad svijetom naša vjera. Ona uvijek pobjeđuje. Poraženi Izraelci iz prvoga čitanja molili su Boga, nosili su Kovčeg, ali nisu imali vjeru, zaboravili su na nju - rekao je Papa i dodao kako je gubavac pak imao vjeru.

Sveti Otac je istaknuo da nam je sam Isus rekao da se s vjerom pomiču brda. Krist je kazao: Što god tražite od Oca u moje ime, bit će vam. Molite i dat će vam se; kucajte i otvorit će vam se.

- Ali s vjerom. To je naša pobjeda - pozvao je Sveti Otac.

Homiliju je zaključio prošnjom da naše molitve budu uvijek ukorijenjene u vjeri i da se rađaju iz vjere u Gospodina.

- Milost vjere se ne uči iz knjiga, nego je dar koji Gospodin daje, ali ga valja tražiti: Daruj mi vjeru! To je naša pobjeda. Naša vjera - zaključio je papa Franjo.