Papa Franjo na Kubi

Papin posjet Kubi, Papa, Papa Franjo I.

Papa Franjo stigao je u posjet Kubi. U međunarodnoj zračnoj luci u glavnom gradu Havana dočekao ga je kubanski predsjednik Raul Castro. Papa Franjo je već treći papa, poglavar katoličke crkve, koji je posjetio Kubu otkako njome vlada Komunistička partijaPapa Franjo jučer se za vrijeme posjete Kubi susreo i s bivšim kubanskim predsjednikom, liderom Kubanske revolucije, Fidelom Castrom.

Izvori ističu kako su razgovarali o brojnim temama, od religije do aktualnih događanja u svijetu. Susreli su se u Fidelovom domu, a sastanak je potrajao oko 40 minuta.

Glasnogovornik Vatikana, Federico Lombardi, rekao je kako je susret prošao "vrlo opušteno, bratski i prijateljski".

Nakon toga papa je održao misu na Trgu Revolucije te pritom upozorio na opasnost ideologije, ali i na "zavodljivost novih planova koji dovode do toga da pojedinac prestane mariti za osobu koja se nalazi pored njega", jasno kritizirajući moderni kapitalistički sustav u trenutku kada se i Kuba sve više okreće tržišnoj ekonomiji.
Papa Franjo sutra odlazi s Kube u SAD gdje će se sastati s američkim predsjednikom Obamom, a održati će govor u američkom Kongresu i u Ujedinjenim Narodima.