Obitelj živi od obećanja ljubavi i vjernosti!

Papa Franjo, pozvao na prekid svih ratova, poglavar Katoličke Crkve, Papa Franjo, Bliski istok, Papa Franjo, Papa Franjo I., Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, misa, Vatikan, katolička crkva, Papa, ISIL, Papa Franjo, agresija, Vojna intervencija, poruka, sveta stolica, Vatikan, Jorge Bergoglio, Papa Franjo, crkveni zakoni, Papa Franjo, Vatikan, blagdan Male Gospe, evanđelje, Papa, treći svjetski rat, Papa Franjo, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, papa vjernici, Konzervativni kardinali, Vatikan, Biskupska sinoda, homoseksualnost, Vatikan, Papa Franjo, Konzervativni kardinali, sveta stolica, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Sveti Otac, Papa Franjo, Istanbul, Turska, Papa Franjo, Papa Franjo, Sveti Otac, Vatikan, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, EU i Rusija, SAD i Rusija, proruski separatisti, Papa, ukrajina, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo, ukrajina, Ivan Šarić, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Papa, Papa, Papa Fran
U prošloj je katehezi Papa s vjernicima promišljao o obećanjima koja roditelji daju djeci otkada su ih zamislili, začeli.

Svekolika obiteljska stvarnost je utemeljena na obećanju, istaknuo je Sveti Otac. „Obiteljski identitet je utemeljen na obećanju. Može se reći da obitelj živi od obećanja ljubavi i vjernosti koje muškarac i žena daju jedno drugome."

Obećanje o kojem Papa govori „podrazumijeva zauzetost prihvaćanja i odgajanja djece, ali ostvaruje se i preuzimanjem skrb za starije roditelje, brigom za najslabije članove obitelji, pomažući se međusobno u ostvarivanju vlastitih dobrih osobina kako i u prihvaćenje vlastitih ograničenja".

„Obitelj koja se zatvara u samu sebe je kao proturječje, umrtvljivanje obećanja koje je obitelj rodila, dala život", poručio je Svezi Otac pozivajući da se ne zaboravi: „Identitet obitelji je obećanje koje se raširuje na cijelo čovječanstvo."

„U naše vrijeme poštivanje vjernosti obećanju obiteljskog života čini se jako oslabljeno", primijetio je Papa.

Razlog tomu je što je „loše shvaćeno pravo da se traži vlastito zadovoljstvo, pod svaku cijenu i u bilo kojim odnosima uzvisuje se kao vrhunsko načelo slobode", odnosno „što se životne obveze odnosa i zauzimanja za opće dobro povjeravaju isključivo zakonskim propisima. U stvarnosti nitko ne želi biti voljen, samo za svoje dobro ili zbog dužnosti", promišlja rimski biskup.

„Ljubav je slobodna! Obećanje obitelji je slobodno", naglasio je Papa.

„Bez slobode nema prijateljstva, bez slobode nema ljubavi, bez slobode nema braka", poručio je papa Franjo dodajući: „Dakle, sloboda i vjernost ne suprotstavljaju se, međusobno se podupiru u međusobnim odnosima, tako i društvenim međuodnosima."

„Da draga braćo i sestre, vjernost je obećanje za preuzetu obvezu koja se samoostvaruje rastući u slobodnom pristanku zadanoj riječi. Vjernost je povjerenje koje želi biti zajednički podijeljeno, ono je nada koja želi biti zajednički odgajana", poručio je Papa.

Promišljajući o vjernosti kakvom su ju doživljavali naši stari, kada je za dogovor bilo dovoljno rukovanje Papa je istaknuo: „To je vjernost obećanjima."

„Nikakav odnos u ljubavi, nikakvo prijateljstvo, nijedan oblik voljenja nijedna sreća zbog općeg dobra ne ispunjava naše želje i nade ako ovo čudo vjernosti ne stanuje u nama", naglasio je Sveti Otac primjećujući kako se „poštivanje zadanoj riječi ne može se kupiti i prodavati, ne može se nikoga prisilili na njih, ali niti sačuvati bez žrtve. Nijedna škola ne može poučiti istinu o ljubavi, ako se to ne pouči u obitelji."

„Braćo i sestre, potrebno je vratiti društveno poštovanje vjernosti ljubavi, treba izvući iz tajnovitosti svakodnevno čudo milijuna muževa i žena koji obnavljaju svoj obiteljski temelj, od kojega živi svako društvo, ali ne može ga jamčiti ni na koji drugi način", pozvao je Papa.

Baš je to načelo vjernosti obećanoj ljubavi i rađanju opisano u Božjem stvaranju kao vječni blagoslov kojemu je povjeren svijet, primijetio je Papa dodajući: „Naša vjernost obećanju uvijek je povjerena milosti i milosrđu Božjem. Ljubav prema ljudskoj obitelji i u dobru i u zlu, na počasnom je mjestu za Crkvu."

„Neka nam Bog udjeli da budemo na visini ovog obećanja", zaključio je Papa i pozvao na molitvu za sinodalne Oce da svoje poslanje izvršavaju „u pouzdanju da je najprije On, Gospodin, vjeran svojim obećanjima"