Obilježena 78. godišnjica stradanja preko 200 grahovskih Hrvata

Biskup Franjo Komarica, mons. dr. Franjo Komarica

U župnoj crkvi sv. Ilije u Bos. Grahovu u subotu je obilježena 78. godišnjica stradanja grahovskog župnika don Jurja Gospodnetića i preko 200 Hrvata iz naselja Obljaj, Ugarci, Luka, Korita, Grahovo, Crni Lug i Mračaj, koji su ubijeni u 2. svjetskom ratu.

Svetu misu predvodio je banjolučki biskup mons. Franjo Komarica uz koncelebraciju drvarsko-grahovskog župnika don Davora Klečine.

Na komemoraciji su, osim domaćih vjernika, pristigli i oni iz Drvara, Livna, Knina i Siverića, a nazočna je bila i skupina talijanskih volontera iz okolice Trevisa koji su tih dana bili u Grahovu na radnom kampu.

Na početku sv. mise župnik Klečina je istaknuo kako se, osim biskupijske komemoracije za sve žrtve i mučenike ratova 20. st. na području Banjolučke biskupije koja se svake godine održava u Drvaru 27. srpnja, dvije sljedeće subote nakon toga održavaju i pojedinačne komemoracije za ubijene svećenike i vjernike, najprije u Bos. Grahovu a potom i u Krnjeuši.

Uz to, naglasio je važnost činjenice da se vjernici molitveno okupljaju o obljetnici stradanja svojih mučenika na mjestu njihova mučeništva, posebice u svjetlu procesa beatifikacije kojeg Banjolučka biskupija treba pokrenuti za četvoricu svojih svećenika stradalih početkom 2. svjetskog rata - drvarskog župnika Waldemara Maksimilijana Nestora, grahovskog župnika don Jurja Gospodnetića, krnjeuškog župnika Krešimira Barišića i gumjerskog župnika Ante Dujlovića.

Istaknuo je i primjer mučeništva koji ne smije pasti u zaborav, a riječ je o grahovskoj "Majci Makabejki" Anici Barać koju su četnici ubili, zajedno s njenih devetoro maloljetne djece, koncem srpnja 1941. u župnoj kući.

Župnik je zahvalio domaćim grahovskim vjernicima koji preko svoje Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine "Don Juraj Gospodnetić" čuvaju spomen, ne samo na svoga župnika mučenika don Jurja, nego i na stradanja svojih predaka.

U svojoj homiliji biskup Komarica ocrtao je svijetli lik grahovskog župnika don Jurja Gospodnetića (rođenog u Postirama na Braču) koji je, kako je kazao, vjerovao Kristu Spasitelju koji ga je i pozvao u svoju svetu svećeničku službu i zato se nije strašio nikakve zemaljske sile i prijetnje.

Ubijen je, prema biskupovim riječima, "in odium fidei", iz mržnje na Krista, Raspetog i Uskrslog, i na njegovo spasonosno evanđelje.

"Danas ovom svetom misnom žrtvom mi zahvaljujemo Trojedinom Bogu za njegov dar nama i brojnim drugim članovima Kristove Crkve – u osobi vjernog i vjerodostojnog Kristovog učenika – svećenika Jurja Gospodnetića, koji nama svojim svjedočkim životom i smrću doista može biti jasan putokaz prema kraju našeg ovozemaljskog životnog putovanja i prelasku u sretnu vječnost", kazao je biskup Komarica.

Na kraju svete mise župnik Klečina uručio je kao dar biskupu Komarici nedavno izašlu knjigu časne sestre Celine Sarić, rođene Grahovljanke (već dugi niz godina na službi u Rimu) koja je kao djevojčica bila izravnom svjedokinjom stradanja župnika Gospodnetića, majke Barać s djecom i drugih župljana Grahova.

Sva svoja sjećanja sestra Celina je utkala u knjigu naslovljenu "Samo dan sjećanja", u izdanju Matice hrvatske (Ogranak u Čitluku), a biskup Komarica je pozvan da na jesen nazoči u Grahovu na predstavljanju ove knjige.

Nakon svete mise biskup se s predstavnicima domaćih vjernika uputio na mjesto gdje je bila stara župna kuća u kojoj je zvjerski zaklana majka Barać s djecom, a iz kuće odveden i ubijen župnik Gospodnetić. Biskup je prihvatio njihovu ideju da se otkopaju i konzerviraju temelji stare župne kuće i na njima postavi spomen obilježje stradanja obitelji Barać, kao i da se u dvorištu iza župne crkve izgradi novo zajedničko spomen-obilježje za sve žrtve grahovske župe iz 2. svjetskog rata i za sve poginule hrvatske branitelje Domovinskog rata stradale na području Grahova.

Fena