NOVI BEOGRADSKI NADBISKUP Ladislav Nemet bit će ustoličen 10. prosinca

Ladislav Nemet

Zrenjaninski biskup Ladislav Nemet, kojeg je papa Franjo tijekom vikenda imenovao za beogradskog nadbiskupa i metropolita Beogradske nadbiskupije, bit će ustoličen 10. prosinca u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu, priopćila je Beogradska nadbiskupija, javlja Hina.

Ukaz o imenovanju Nemeta, koji će na mjestu nadbiskupa zamijeniti Stanislava Hočevara poslije njegove 22 godine na čelu Beogradske nadbiskupije, objavila je ranije Apostolska nuncijatura u Srbiji.

Prema odluci pape Franje, od dana imenovanja Ladislava Nemeta beogradskim nadbiskupom, on će i dalje upravljati Zrenjaninskom biskupijom kao njezin apostolski administrator, a Stanislav Hočevar, dosadašnji beogradski nadbiskup i metropolit upravljat će Beogradskom nadbiskupijom kao apostolski administrator sve do dana ustoličenja novoimenovanog nadbiskupa, navedeno je na službenoj internetskoj stranici Nadbiskupije.
U govoru zahvale Hočevar je istaknuo da je za njega "uvijek bio pravi užitak naći se među našim vjernicima kao i među svim stanovnicima Srbije".

"Svuda su me primali pažljivije nego zaslužih i uvijek me nadahnjivali svojom originalnošću. Ne mogu dovoljno zahvaliti za veliku milost suradnje s većinskom Srpskom pravoslavnom crkvom: njezinim poglavarima, episkopima, klerom, monasima i narodom Božjim. Jednako zahvaljujem i svim ostalim crkvama i vjerskim zajednicama", poručio je Hočevar.
On je rekao da su mu "beogradske ulice i putevi Srbije pokazali dublju prožetost Istoka i Zapada nego što si možemo mi ljudi zamisliti", istaknuvši "nadu da će Gospodin i iz naših kamenova buditi 'sinove svjetla, da će Balkan napraviti balkonom Europe i da će s naših brda i dolina poteći rijeke pomirenje i zajedništva".

Novom čelniku Beogradske nadbiskupije Hočevar je uputio "srdačan pozdrav, dobrodošlicu i čestitke s predanom molitvom i zagrljajem mira".
Zahvalivši papi Franji na imenovanju i ukazanom povjerenju, budući nadbiskup Nemet rekao je da "nakon 104 godine u zgradu u kojoj je danas smješten Ordinarijat, ponovno dolazi živjeti jedan Mađar".
"Nekada je tu živio ambasador Austro-Ugarske koji je bio Mađar. Drago mi je da sam ovdje", rekao je Nemet.

On je pozvao sve svećenike Beogradske nadbiskupije "laike i narod Božji" na ustoličenje 10. prosinca 2022. godine u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu.