Ništa od zabrane nošenja nikaba

Članovi komisije, osim onih iz reda srpskog naroda, smatrali su da nedopuštanje slobodnog vjerskog izražavanja znači kršenje ljudskih prava i da rasprava o sigurnosnom aspektu nošenja nikaba nije na etičkoj komisiji.

Policija se nije miješala


Osim ovog i Ustavnopravna komisija Zastupničkog parlamenta BiH je također dala negativno mišljenje jer nema ustavne osnove za donošenje ovog zakona. Zajednička komisija imala je i niz pritužbi na obavještajno-sigurnosne državne agencije koje se, kako ističu, “nisu udostojale” poslati odgovore, odnosno svoje mišljenje o ovom pitanju, nego su istaknule kako nemaju posebnog mišljenja. Član komisije Ivo Miro Jović posebno je bio ogorčen na federalni MUP iz kojeg su dobili dopis da trebaju preispitati Ustav BiH. “Ovim su htjeli kazati kako Parlament nema pojma o Ustavu, to je već vrijeđanje. Moje mišljenje je da je ovaj prijedlog zakona samo priča koja iz praznog ide u šuplje”, kazao je Jović.
U povodu stavljanja na dnevni red sjednice Zastupničkog doma Prijedloga zakona o zabrani nikaba jučer se ispred zgrade Zajedničkih institucija BiH okupio i manji broj pokrivenih žena predvođenih Nađom Dizdarević, predsjednicom udruge “Ravnopravnost za sve”, koji su prosvjedovali protiv mogućnosti donošenja ovakvog, kako oni tvrde, sramnog zakona, koji ugrožava njihova ljudska prava.

Kršenje prava

“Žele nam zabraniti naše slobodno vjersko izražavanje i zatvoriti nas u kuću jer mi nemamo novca za plaćanje velikih kazni, a nikab nećemo skinuti. Molimo parlamentarce da nam daju naša prava, jer više ih imamo izvan BiH nego u njoj”, kazala je Dizdarević, te dodala da se nitko neće odreći svojih uvjerenja i zamolila javnost i vlasti da ne stvaraju fašizam u BiH. Među prosvjednicima bilo je i muškaraca, koji su svi odreda istaknuli da su njihove supruge pokrivene zato što to same žele. Dodali su da i oni imaju žensku djecu i da ih neće tjerati da se kompletno pokriju ako one to same ne žele.
“Zabrana nošenja nikaba na javnim mjestima je nepotrebna, jer postoje načini da se identificiraju osobe koje su pokrivene. U svim javnim institucijama, graničnim prijelazima i ostalim mjestima gdje je potrebno identificirati osobu, rade i žene koje mogu vidjeti kako pokrivena žena izgleda”, kazala je Dizdarević. Jedan od okupljenih pred zgradom zajedničkih institucija je naglasio kako bi usvajanje ovog zakona pogodilo ne samo Bosanke i Hercegovke koje su pobornice nikaba, nego i žene koje dolaze iz zemalja čija tradicija nalaže pokrivanje lica na javnim mjestima.

Bilo i djece


Sudionici skupa, na kojem je bilo i djece, nosili su zelenu zastavu s polumjesecom i zvijezdom i transparente “Borba protiv nikaba je borba protiv naše tradicije”, “Naš nikab, naš izbor, naše pravo”, “Nekad, sad, zauvijek”, “Ne uskraćujte nam naše pravo” i “Parlamentarci, imate vi i važnijih pitanja od izbora odjeće”. Skup su osiguravali predstavnici policije i osiguranja zgrade zajedničkih institucija i protekao je mirno i dostojanstveno.

Piše: Lana Rizvanović / dnevni-list.ba