I Danska zabranjuje burku i nikab?

muslimanke burka
Danska je iduća europska zemlja koja bi mogla zabraniti pokrivala za lice poput burke i nikaba. Vladina koalicija sastavljena od Liberalne stranke (Venstre) i Liberalnog saveza objavila je da podržava zabranu i tako se pridružila konzervativcima.

'Mi u Liberalnoj stranci sada podržavamo zabranu pokrivala za lice koja će uslijediti. Nije riječ o religiozno motiviranoj zabrani, ali očito će i burka i nikab biti pokriveni njome', rekao je glasnogovornik stranke Jakob Ellemann-Jessen za DR, prenosi The Local.

Stranka je podršku zabrani izglasala u petak.

'Riječ je o ravnoteži između nekoliko stajališta. Dva su liberalna kuta gledanja. S jedne strane, moramo dopustiti ljudima da nose što žele. S druge strane, otvoreno liberalno društvo treba ljude koji si mogu gledati u oči i vidjeti si lica. Ove dvije stvari se 'sudaraju' i zato smo o tome raspravljali', kazao je Ellemann-Jessen.

I manja stranka u vladajućoj koaliciji, Liberalni savez, sada je za zabranu.

'Svi se slažu da je burka izraz ekstremnog tlačenja žena', napisao je čelnik stranke Anders Samuelsen na Facebooku. 'Sada je u parlamentu većina koja misli da se protiv burke treba boriti...Pa ako je zabrana poput ove moguća u praksi bez da štetimo sebi i svojim vrijednostima, onda da, Liberalni savez će glasovati za to'.

U švedskom parlamentu su se Konzervativci i Danska narodna stranka (DF) već izjasnili u korist zabrane.