Moramo onima kojima smeta križ, svojim načinom života pokazati da nam je Gospodin 'okrilje'

Međugorje, hodočasnici, Dubrovnik, biskup Uzinić, religija, nezadovoljstvo, obijest, oholost srca,  Stvoritelj, molitva, vjera, Kristov križ, religija, psalam, vjera, religija, dar vjere, vjera, religija, Papa, fra Zvjezdan Linić, religija, čovjek i vjera, molitva, religija, krist kralj, priznaje Isusa Krista, evanđelje, milosrđe , religija, vjera, Sveto pismo, vjera, Radost Evanđelja, evanđelje, crkva, Papa, Sveti Otac, religija, korizma, duhovne vježbe, Isus, evanđelje, naviještanje evanđelja, religija, Blagoslov za Novu Godinu, vjerovati , religija, vjera, zaklinjanje, vjera, Riječ Božja, Božja Ljubav i Volja
Misu na početku nove školske godine za sve srednjoškolce, njihove profesore i ravnatelje u dubrovačkoj katedrali, u četvrtak 25. rujna, predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić u koncelebraciji s generalnim vikarom mons. dr. Petrom Palićem, predstojnikom Katehetskog ureda mr. don Josipom Mazarekićem, tajnikom toga Ureda don Marinkom Šljivićem i ostalim svećenicima, napose onima koji su posvećeni pastoralu mladih na različite načine.

U propovijedi se biskup Uzinić osrnuo na medijske napise ovih dana o pitanjima molitve na početku školske godine, križevima u školama i slučaju postavljanja Gospina kipa u jednu školu.

"Koliko god da moramo reći da nema razloga da naša molitva, naši kipovi i križevi bilo koga provociraju ili smetaju i da oni nisu protiv nikoga, možemo ipak donekle razumjeti one kojima to smeta. Zato naša prisutnost u školama, u javnom životu, ne bi trebala biti takva da nekoga provocira. Ne bismo se trebali previše truditi da u škole baš svugdje stavimo križeve, da imamo kipove, niti da u školi započinjemo školsku godinu molitvom, posebno ako je to molitva na koju svi moraju doći. Takva prisutnost doista nikoga ne bi trebala provocirati, ali živimo u svijetu u kojem provocira".

Istodobno je istaknuo da se ne treba niti potpuno povući, da se ne smije bježati iz javnosti, ali je, na temelju misnih čitanja, ponudio odgovore na pitanja kakva bi ta prisutnost trebala biti.

"Kakva je naša prisutnost koju moramo unijeti u škole, koju moramo iznijeti na ulice, koju trebamo donijeti u zbornice, na radna mjesta, što mi to trebamo donijeti, kako trebamo biti tamo prisutni? (...) Mi trebamo donijeti utjehu, moramo onima kojima smeta križ, kojima smeta Gospa, kojima smeta molitva, svojim načinom života pokazati da nam je Gospodin 'okrilje', moramo im pokazati da je Gospodin milostiv, na način na koji živimo, da je s nama Božja dobrota i da se ta dobrota u nama i po nama širi i na njih, moramo im pokazati da u beznađu mi s Isusom Kristom možemo donositi i donosimo nadu. Tada će se zanimati tko je taj Isus Krist koji mijenja ljude. Mnoge će i promijeniti. Ono što je važno je da promijeni nas. Želim vam doista da se ove godine otvorite Duhu Svetom, da budete ispunjeni njegovom dobrotom, mudrošću, i da ih širite oko sebe. Eto, to je prisutnost koja nam treba i ja vjerujem da nam u tom slučaju nitko neće moći prigovoriti što smo prisutni, a onda što je po nama i Isus Krist prisutan u našim školama".

Mladima se obratio i pročelnik Katehetskog ureda Mazarekić koji je posebno zahvalio dosadašnjoj tajnici Ureda Romani Đuka Alemani, a pozdravio je i novog tajnika ureda don Marinka Šljivića.

Na kraju euharistijskog slavlja biskup Uzinić podijelio je trajne i privremene kanonske mandate za predavanje katoličkog vjeronauka vjeroučiteljima: s. Barbari Bagudić, s. Marineli Žuro, don Stipi Zadru, Krunoslavu Batiniću, fra Stipanu Šariću, fra Vlatku Soldi, Antunu Končiću, Danijelu Holešu, Ivi Govorku, Luciji Miletić, Mariju Ćurkoviću, don Davidu Marjanoviću, Duji Runjeu, Mariju Milovcu i Hrvoju Vuici.

laudato.hr