Međunarodno istražno povjerenstvo za Međugorje sastaje se u petak

Međugorje, Vatikan, povjerenstvo
...doznaje Dnevni list od izvora bliskih Povjerenstvu.

Nedavno je više medija objavilo vijest kako je nakon tri godine Međunarodno istražno povjerenstvo za Međugorje zaključilo rad te kako će svoje izvješće predati Kongeregaciji za nauk vjere, koja će potom izvijestiti papu Franju, no to ipak nije točno.

Motrenje fenomena

Zadaća Povjerenstva od 17 članova, kojim predsjeda rimski kardinal Camillo Ruini, prije svega će ispitati nadnaravnost međugorskog fenomena,a nakon toga sugerirarti Kongregaciji za nauk vjere pastoralne upute i smjernice.

Nakon ispitivanja glavnih sudionika ovoga fenomena vidioca, fra Joze Zovko, mostarsko - duvanjskog biskupa Ratka Perića i bivšeg provincijala Ivana Sesara, Povjerenstvo je nastavilo s nešto drukčijim pristupom rada. A to se svodi na pomno motrenje cijelog fenomena te procjenu postoje li nedvosmisleni znakovi o postojanju nadnaravnosti, kao i plodovi ovih zbivanja posljednjih godina.

Očekuj se da bi se nakon zasjedanja koje počinje u petak moglo znati više o tome u kojem smjeru će ići rad ovoga Povjerenstva.

Izvor Dnevnog lista blizak Povjerenstvu podsjeća kako je na položaju pročelnika Kongregacije za nauk vjere papa Franjo potvrdio mons. Gerharda Ludwiga Müllera, a na položaju tajnika mons. Luisa Francisca Ladariea Ferreru, tako da je nastavljen kontinuitet u radu Kongregacije. "Tako će, vjerojatno nastaviti i Povjerenstvo sa svojim radom jer papa Franjo bi mogao promijeniti,ako bi smatrao potrebnim, i Povjerenstvo", tvrdi naš izvor.

Jedan od članova Povjerenstva nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, u srpnju je izjavio kako Povjerenstvo ima još dosta raditi te izrazio nadu kako će ovu godinu završiti, ali da to ne može reći sa sigurnošću.

Ipak, konačan sud o ukazanju Gospe Međugorske bit će donesen temeljem brojnih teoloških stručnih procjena, a konačnu riječ o svemu dat će Papa.

Sveta Stolica još ne priznaje Međugorje kao mjesto ukazanja, već samo kao mjesto okupljanja i pobožnosti.