Međugorski slučaj: cijela Hercegovina živi u iščekivanju povjerenstva

Međugorje
Takvo se ozračje može zateći među hodočasnicima i stanovnicima, pa i svećenstvom hercegovačkog svetišta nakon napisa o tome da Vatikan sastavlja novu istražnu komisiju koja će ispitati “međugorski slučaj”.

Hodočasnici iz cijeloga svijeta dolaze u Međugorje od 25. lipnja 1981. godine, kad je šestero djece posvjedočilo da im se ukazuje Gospa – Kraljica Mira.

Ni skoro tri desetljeća nakon prvih svjedočenja vidjelaca o ukazanju Blažene Djevice Marije privlačnost Međugorja ne jenjava.

U tom se hercegovačkome mjestu svake godine, prema evidenciji Župnog ureda u Međugorju, podijeli oko milijun i tristo tisuća svetih pričesti.

To je jedina evidencija koja može dati sliku posjećenosti. Ovoga vikenda u Međugorju boravi oko pet tisuća hodočasnika. Više od tri tisuće je Talijana, a osim njih su, kako smo doznali u Informativnom centru Mir Međugorje, i Nijemci, Austrijanci, Francuzi, Kanađani, Amerikanci, Slovaci, Rumunji…

Bračni par Dalhstrom iz SAD-a
U Međugorje dolaze hodočasnici iz više od 110 zemalja svijeta. Ovih dana hodočasnike i župljane župe Međugorje najviše zaokuplja vijest o tome da je Sveta Stolica pri Kongregaciji za nauk vjere osnovala međunarodno istražno povjerenstvo koje će ispitati fenomen Međugorja, kako je priopćio Tiskovni ured Svete Stolice.

Povjerenstvom predsjeda kardinal Camillo Ruini, bivši predsjednik Talijanske biskupske konferencije, a sastavljeno je od kardinala, biskupa, stručnjaka i vještaka.

Povjerenstvo će raditi s diskrecijom, a nakon dugotrajnog rada, svoje će rezultate dostavljati Kongregaciji za nauk vjere. Jednodušna je ocjena da je osnivanje povjerenstva za Međugorje jedini ispravan potez Vatikana.

Brojni vjernici vjeruju u autentičnost međugorskog fenomena i to je mjesto, kako se često ističe, “molitve i pomirenja“, postalo važno hodočasničko odredište. Jedno je od najvećih hodočasničkih mjesta u svijetu koje Vatikan još nije priznao.

Dosadašnji sud Crkve o ukazanjima u Hercegovini ostavio je sve otvorenim, po zadarskoj izjavi iz 1991. godine: “Na temelju dosadašnjih istraživanja ne može se utvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanjima i objavama.“

Istraživanja su provodili i pojedini znanstvenici, a dio njihovih nalaza išao je u prilog ukazanjima.

Antonio Scarpini i Barbara Franco
Bračni par James i Sharon Dahlstrom dolaze iz Idahoa u SAD-u i za njih nema sumnje da se u Međugorju dogodilo veliko čudo.

- Osnivanje međunarodnog povjerenstva za Međugorje odlična je odluka, trebalo je to i prije učiniti. Bili smo u Lourdesu, Fatimi, a od svih tih mjesta Međugorje je najsvetije, najljepše, najbolje - kažu James i Sharon Dahlstrom.

I dvoje Talijana, Antonio Scapini i Barbara Franco, rođaci iz Verone, dali su svoje mišljenje o osnivanju nove međunarodne komisije o Međugorju:

- To je dobra odluka Vatikana, jer i pokojni se papa Ivan Pavao II. zanimao za Međugorje. Čuli smo preko Radio Marije da će ta komisija vjerojatno dati iste odgovore kao i prva komisija, koja je rekla da hodočasnici mogu dolaziti. Vjerojatno će kazati da treba pričekati da ukazanja završe da bi dali svoju završnu odluku. Svi koji dolaze u Međugorje vrlo su zadovoljni i o njemu imaju pozitivno mišljenje.”

Priznanje Vatikana

Bernard Ellis iz Velike Britanije uvjeren je da Vatikan može samo priznati “potvrđene dobre plodove Međugorja”.

I stanovnici Međugorja smatraju da je osnivanje komisije dobra odluka, pa tako vlasnik lokalne turističke agencije Marinko Ostojić kaže da se, nakon niza godina, napokon ide pravim putem prema rješavanju pitanja nadnaravnosti fenomena.

slobodna dalmacija