Marijanska ukazanja kroz dva tisućljeća

Gospa Međugorje, svetište, Gospa, kip Gospe, Rojales, Španjolska, molitva
...kojeg je nedavno od Svete Stolice osnovano Međunarodno povjerenstvo za ispitivanje i praćenje nadnaravnosti pojava Blažene Djevice), kao poznatija mjesta Gospinih ukazanja, najčešće se još spominju Lourdes (1858.) u Francuskoj i Fatima (1917.) u Portugalu.

Oni bolji poznavatelji marijanskih svetišta vjerojatno su čuli i za Guadalupe (1531.) u Meksiku (najveće hodočasničko mjesto na svijetu), Czestochowa u Poljskoj, Montichiari/Fontanelle (1946.) ili Loreto u Italiji.

Prije nekoliko godina na tu se temu pojavila zanimljiva knjiga na njemačkom jeziku “Ukazanja i poruke Marije Majke Nebeske - Potpuna dokumentacija kroz dva tisućljeća” (Erscheinungen und Botschaften der Gottesmutter Maria - Vollständige Dokumentation durch zwei Jahrtausende, Gottfried Hierzenberger, Otto Nedomansky, 560 str.), u izdanju renomirane izdavačke kuće Weltbild Verlag (1993.) i Bechtermünz Verlag (1997.).

Kronološki obrađena dokumentacija, zaključno s 1992. godinom, navodi ukupno 918 različitih ukazanja, koja su trajala od jednog puta pa do niza desetljeća. 774 puta taj se događaj zbio u Europi, 42 u Aziji, 17 u Africi, 83 u Americi i 2 u Australiji (zajedno s Papua Novom Gvinejom).

Od europskih zemalja najviše je zastupljena Italija (199), zatim Francuska (171) i Njemačka (112)… U Hrvatskoj se navode 3 ukazanja, jedno u 19. (1866.) i dva u 20. stoljeću (1945. i 1946.).

17% ukazanja imali su muškarci, 41% žene i 42% djeca do 16 godina. Kod svakog je naveden izvor, a kod mnogih, ako postoji i službeno stajalište Crkve.

Impresivne su titule, kojima Marija sebe prilikom ukazanja naziva. Jedna od najčešćih je Majka, (koju imamo kao): Svih ljudi, Crkve, Istine, Otkupitelja, Neba, Života, Božanske ljubavi, Svjetla, Utočišta grješnika, Dobrog pastira, Milostiva, Milosrđa, Svih duša, Obraćenja grješnika,… zatim Kraljicu: Apostola, Duša, Siromašnih duša, Anđela, Svijeta, Mučenika, Ljudskih srdaca, Neba i zemlje, Svemira, Pobjede, Dragocjene krvi, Mira (četri puta)…

Bezgrješnog začeća je se Marija, pored Lourdesa (1858.), nazvala još osam puta. Prvi put još davne 836. godine u Toulouseu (Francuska).

I mnoga druga imena također nose jasnu poruku Blažene Djevice, kao: Vrata k Isusu, Ljiljan Trojstva, Donositeljica Svjetla, Jutarnja Zvijezda, Pobjednica u svim Božjim bitkama ili Rosa Mystica (Tajanstvena ruža, 1282. Helfta, 1946. Montichiari), za čije se mnoge kipove navodi da su suzili.

Prva titula koju je Gospa sebi dala, zabilježen je u Caesarei 363. godine pod imenom “Snažna Zagovornica kod svog Sina”. Svi Marijini nazivi su ogledalo susreta između neba i zemlje i živa veza između Nebeske Majke i njene ovozemaljske djece.

Marija neumorno poziva sve ljude na vjeru, ljubav, molitvu, žrtvu, pokoru, mir, obraćenje grješnika Mnoge njene poruke imaju apokaliptičku notu, gdje čini predskazanja, upozorava i navješta dolazak teških vremena.

Ona je kroz svoja tisućljetna ukazanja podarila velike blagodati, te mnoge povratila na pravi put, ojačala u kreposti vjere, nade i ljubavi.

Marijino prisustvo među ljudima je zapravo trajno i nije vezano samo kroz te događaje. Sve što treba uraditi je uzdignuti svoje srce i misli k Njoj i njenom Božanskom Sinu.

CT/posavski-obzor.info